Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åke Solfeldt inspekterade drabbade byggnader i jordbävningsområdet i Turkiet. Foto: Begum Iman/European Union

Ingenjör från Jönköping tillbaka från jordbävningsområdet i Turkiet

Publicerad

Det är snart en månad sedan jordbävningen i Turkiet och Syrien där tusentals människor dog. Åke Solfeldt från Jönköping var i Turkiet med uppdrag att som byggnadsingenjör hjälpa till att inspektera byggnader och bedöma om de är säkra att gå in i.

Dagen jordbävningen skedde, den 6 februari, frågade EU genast efter experter från medlemsländerna som kunde komma ner och hjälpa till. Åke Solfeldt var en av dem som fick frågan och dagen efter var han på plats.

Han ingick i EU:s expertteam som gjorde inspektion på byggnader där bland annat FN:s eller EU:s personal har bott. 

– Det viktiga för mig är att vi svarar upp mot förfrågningarna och att vi löser de uppgifterna som vi förväntas att göra, säger Åke Solfeldt.

Inte bara ingenjör

Åke jobbar inte bara som byggnadsingenjör utan också som tekniklektor på Tekniska Högskolan i Jönköping. När vi träffar honom har han nyligen kommit hem från Turkiet och han tycker att arbetet där fungerade väl. 

– Personligen så tycker jag att det är fantastiskt att så många länder kommer samman solidariskt och försöker göra skillnad och hjälpa till, säger Åke Solfeldt.

Svårt att bedöma skador

Han berättar om omfattande skador på hus och fastigheter. 

– Det finns alltid en väldigt stor oro för byggnaderna efter en jordbävning. Det kan finnas sprickor och skador och det är inte alltid lätt att avgöra hur farliga de här är för byggnadernas stabilitet, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få en sammanfattning av jordbävningen i Turkiet – på 60 sekunder. Foto: TT/AP/EPA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.