Inget brott bakom branden på studentboende på Råslätt

Uppdaterad
Publicerad

Det låg inget brott bakom den kraftiga brand som bröt ut i en studentlägenhet i Jönköping i september, det uppger nu polisen. Den person som hoppade från ett fönster på sjunde våningen har återhämtat sig över förväntan.

En person skadades allvarligt efter att ha tvingats hoppa från ett fönster på sjunde våningen och ytterligare tio personer sökte sjukhusvård efter branden, som inträffade i  ett studentboende på Råslätt i Jönköping.

Branden började i ett kök natten mot den 13 september i en lägenhet där tre studenter bodde. Ingen av de tre studenterna kunde ta sig ut ur lägenheten och de var fast i sina rum. Två kunde räddas med hjälp av en räddningsstege och hoppkudde medan en person hoppade ut genom ett fönster innan räddningstjänsten var på plats.

Jönköping

Skadades svårt efter hoppet

Hans rum låg i riktning mot fastighetens baksida vilket innebar att han slog ner i gräsmattan och skadade sig svårt, skriver polisen på sin hemsida. Man konstaterar även att den skadade mannen har återhämtat sig över förväntan och polisen har kunna prata med honom.

Mycket talar för att han kommer att bli i det närmaste återställd, berättar polisen

 - Inledningsvis var vår bedömning att han troligtvis inte skulle kunna prata med oss men nu har vi kunnat få hans version. Det han berättar ger samma bild som de övriga vi hört, ingen av dem ser något som tyder på brott, säger förundersökningsledare Daniel Wangler på södra Vätterbygdens utredningsgrupp till hemsidan.

Brandorsaken oklar

– Allt pekar på ett häftigt brandförlopp som sannolikt startat i köket och sedan snabbt spridit sig genom hallen. Däremot har ingen brandorsak kunnat konstateras och utredningen läggs nu ner.

 - Vi har arbetat brett för att se vad vi kunnat få fram men det finns inget som tyder på att branden varit anlagd eller något som styrker oaktsamhetsbrott. Då vi inte har några fler utredningsåtgärder att jobba vidare med avslutar vi därför utredningen, säger Daniel Wangler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköping

Mer i ämnet