Inget skadestånd till barnmorskan

Uppdaterad
Publicerad
Region Jönköping behöver inte betala skadestånd till barnmorskan Ellinor Grimmark som nekades jobb när hon vägrade utföra aborter. Det har tingsrätten beslutat i dag.

Barnmorskan Ellinor Grimmark har sökt jobb på alla tre sjukhus i Jönköpings län. Men när hon klargjort att hon inte vill medverka vid aborter eftersom det strider mot hennes kristna tro har hon nektats anställning.

Hon stämde Region Jönköping på sammanlagt 260 000 kronor eftersom att hon anser sig ha blivit diskriminerad. Hon menar att hennes samvets- och religionsfrihet har kränkts.

Nu har tingrätten avkunnat dom i fallet. Tingsrätten menar precis som Diskrimineringsombudsmannen, DO, tidigare har gjort att Ellinor Grimmark inte har diskriminerats när hon nekats anställning vid de tre sjukhusen.

Inget skadestånd

Tingsrätten skriver i sin dom ”att det krav som Regionen ställt i dessa fall, nämligen att den arbetssökande ska vara beredd att utföra samtliga de arbetsuppgifter som ingår i befattningen inklusive att medverka vid utförandet av aborter, är ett sådant krav som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med viss religion eller annan trosuppfattning”.

– Det var en väntad dom, men jag tycker att det finns flera lagar som stöder min sak, men dessa har inte tingsrätten tagit hänsyn till, säger Ellinor Grimmark.

Hon säger också att hon förmodar att domen kommer att överklagas.

Tingsrätten avslår också hennes yrkande om att Region Jönköping ska betala ett skadestånd på 260.000 kronor till henne. Däremot har tingsrätten beslutat att Ellinor Grimmark ska ersätta Region Jönköpings rättegångskostnader på sammanlagt 925 854 kronor.

– Vi löser det tillsammans med mitt ombud och organisationen, säger hon.

Hon menar Scandinavian human rights lawyers som har stöttat hennes stämning av Region Jönköping.

Nöjd personaldirektör

Anders Liif, personaldirektör på Region Jönköping, är nöjd med domen. 

– Det känns bra att vi kan fortsätta att erbjuda en bra vård där våra patienter kan garanteras att få all vård de behöver.

Det är första gången som ett mål gällande samvetsfrihet avgörs i svensk domstol.

Rättelse: I den tidigare versionen av texten skrev vi  felaktigt att Scandinavian Human Rights Lawyer är en antiabortorganisation. Enligt sin egen beskrivning jobbar de med frågor gällande mänskliga rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet