Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Josefin Sers som är koordinator på Birkagården Folkets hus vad föreningen kunde gjort annorlunda under valrörelsen. Foto: SVT

Färre röstade på Österängen i Jönköping – trots insatser

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

På Österängen i Jönköping sjönk valdeltagandet i riksdagsvalet med 7,5 procentenheter jämfört med valet 2018. Under valrörelsen har bland andra Josefin Sers, koordinator på Birkagården Folkets hus, varit delaktig i ett projekt under valrörelsen som syftade till att öka valdeltagandet. Hon är chockad över den stora minskningen.

I hela länet har valdeltagandet sjunkit med 1,7 procentenheter sedan valet 2018. Flera valdistrikt som hade lågt valdeltagande förra valet har vid detta val haft ännu lägre valdeltagande. Ett område som sticker ut extra är det västra distriktet på Österängen  i Jönköping. 2018 var det 65 procent som röstade och nu var det bara 57,5 procent som röstade. 

– Det är jättetråkigt så klart. Vi hade hoppats att det skulle vara högre än förra valet, säger Josefin Sers, som är koordinator på Birkagården Folkets hus.

Insatser för att höja valdeltagandet

Österängen består av två valdistrikt. På valdagen kunde invånarna som bor i båda distrikten rösta i vallokalen Österängsskolan och innan det var förtidsröstning möjlig på Österängens bibliotek. Den lokala ideella föreningen Birkagården Folkets hus arrangerade tillsammas med Arbetarnas bildningsförbund (ABF) ett projekt för att höja valdeltagandet.

Under valrörelsen hölls bland annat debatter med lokala politiker på området. Även dörrknackning var vanligt förekommande av föreningarna.

Var insatserna otillräckliga?

– Ja, det verkar vara så. Jag tror att vi borde börjat tidigare. I år började vi i juni och jag tror det kom väldigt fort att ”sista månaden vad ska jag rösta på?” och det var ingen som orkade sätta sig in i politiken, säger Josefins Sers.

I klippet berättar Josefin Sers vad föreningen kunde gjort annorlunda under valrörelsen.

Jönköping:

2018, Österängen V: 65,15 procent.

2022, Österängen V: 57,54 procent.

2018, Österängen Ö: 72,80 procent.

2022, Österängen Ö: 63,17 procent.

Nässjö:

2018, Runneryd: 79,75 procent.

2022, Runneryd: 67,17 procent.

Gislaved:

2018, Gullvivan: 71,86 procent.

2022: 63,69 procent.

På Råslätt i Jönköping har valdeltagandet också sjunkit men eftersom valdistrikten förändrats sedan valet 2018 går det inte att säga exakt med hur många procent det sjunkit.

Källa: Valmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet