Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör prostesterna från Jönköping i klippet ovan. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Efter Mahsa Aminis död – protesterna mot Irans regim fortsätter i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 22-åriga Mahsa Jina Aminis död i september i fjol har många jönköpingsbor fortsatt att protestera mot regimen i Iran var och varannan helg. Och de har inga planer på att sluta.

Till följd av de landsomfattande protesterna i Iran har det bland annat slagits larm om dödsstraff för människor som har uttryckt sitt missnöje mot regimen. Nyligen uppdagades det även hur skolflickor och kvinnor på universitet i Iran har blivit utsatta för giftattacker i sin skolmiljö.

4 048 kilometer bort från Iran skakar bron mellan Östra Storgatan och Västra Storgatan i Jönköping. Det är exil-iranier som beslutsamt stampar i marken samtidigt som de ropar ”död åt diktatorn!”.

”Svarar med avrättningar och våldtäkter”

– Det är jätteviktigt eftersom diktaturen i Iran svarar på alla protester med avrättningar och våldtäkter, säger Dour Mirdavodi Pourzadeh som är ordförande i Iranska föreningen i Jönköping.

Hör henne berätta om den nyvunna gemenskapen i kampen mot orättvisorna i Iran i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.