Kjäll Gustafssons död fick systrarna Annika Gaardsdal och Michaela Hverven att ta initiativ till en manifestation mot våldet. Foto: SVT/privat

Kjälls tragiska död födde idén om en manifestation

Uppdaterad
Publicerad

För drygt tio år sedan drabbade våldet systrarna Annika Gaardsdal och Michaela Hvervens familj när deras lillebror fick en flaska kastad i huvudet. Efter flera år som medvetslös dog han 2015. Efter mordet på Kjäll Gustafsson fick de nog och idén om en antivåldsmanifestation föddes.

Det var i augusti 2009 som systrarnas yngre bror, då 18 år, fick en flaska kastad i huvudet efter en krogbesök i Gislaved. Han blev medvetslös och förblev så i över sex år. I mitten av december 2015 dog han.

– Det känns som att vi har förlorat vår bror två gånger. Vi hade honom fysiskt de senaste åren, men han fanns liksom ändå inte där, säger Michaela Hverven.

Mordet på Kjäll Gustafsson, som skedde nästan på dagen fyra år efter broderns död, väckte känslor till liv. Systrarna skapade en facebooksida med avsikten att samla Gislavedsborna i en manifestation mot våldet. Och gensvaret blev större än de kunnat ana.

Våldet engagerar

Samtidigt som den tragiska händelsen skapat rädsla och oro har Michaela Hverven också upplevt ett starkt engagemang och en känsla av gemenskap bland Gislavedsborna.

– Självklart är det många som pratar om det som har hänt och är oroliga. Samtidigt är det många som sluter upp mot våldet. Engagemanget finns där och med manifestationen hoppas vi att det ska växa ännu mer, säger Michaela Hverven.

Manifestationen ägde rum mellan klockan 14 och 15 på torget utanför kommunhuset. En av flera talare var Kjäll Gustafssons bror Stefan Citron.   

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så gick krogmordet i Gislaved till Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man död efter rånförsök i Gislaved

Mer i ämnet