Hugo Magnusson och Annie Andersson är två av de Vaggerydsbor som använder bilen. Se hur fler Vaggerydsbor tänker om sitt bilåkandet i klippet ovan Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Går inte att leva utan bil i en sådan här kommun”

Uppdaterad
Publicerad

I Vaggeryd är bilresandet per person högst i länet. I genomsnitt reste en person 853 mil i kommunen under år 2018. Transportforskaren Maria Börjesson menar att invånare i en kommun som Vaggeryd kan göra flera saker för att minska bilåkandet.

I Jönköpings län har bilresandet ökat från 728 mil per person år 2014 till 751 mil 2018. En ökning som har flera förklaringar enligt transportforskaren Maria Börjesson på KTH.

– Lönerna ökar, då har vi råd att lägga pengar på bilar men också drivmedel, säger Maria Börjesson.

Sverige möts

En annan anledning till ökningen beror på att människor behöver pendla längre till större orter i dagens samhälle, menar hon.

”Människor kan samåka”

Maria Börjesson säger att människor som bor i kommuner som exempelvis Vaggeryd kan göra flera saker för att resa smartare.

– Alla kan anpassa sig lite, man kan samåka och många resor kan man ställa in. Man behöver inte hälsa på sin mamma en extra gång.

Men det moderata kommunalrådet i Vaggeryd, Gert Jonsson (M) menar att det finns svårigheter med att resa smart i en kommun som Vaggeryd.

– Att ställa in en extra resa till sin mamma tycker jag är en dålig lösning, men vi har många som samåker i denna kommun och det sker en utveckling på det området.

Samåker du själv?

Händer någon gång när det passar, men det handlar om att kunna utföra det jobb man har och då måste man ha bilen. I en kommun som är decentraliserad som Vaggeryd kan man inte leva utan bilen.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts

Mer i ämnet