Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gert Jonsson (M), kommunalråd Vaggeryd, berätta varför tågsatsningen är viktig för Vaggeryd och länet. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Kommunalrådets oro för miljardsatsningen: ”Förödande om nya järnvägen inte blir av”

Uppdaterad
Publicerad

Att sätta stopp för järnvägssatsningen i länet skulle bli förödande för Vaggeryds kommun, det menar kommunalrådet Gert Jonsson (M). Att andra politiker vill väcka frågan hos regeringen, tror han kan riskera hela tågsatsningen i länet.

– Då blir det kanske inget alls, säger han.

Hör Gert Jonssons oro för projektets framtid när nya sträckan ifrågasätts i klippet ovan.

Vaggeryds kommun är med och finansierar tågsatsningen i länet med 23 miljoner kronor. Därutöver kommer det att krävas ytterligare pengar från kommunen för att anpassa till exempel plankorsningar till de kommande elektrifierade tågbanorna.

Ny järnväg mellan Värnamo och Jönköping

– Den här satsningen är viktig för oss. Vi har mycket pendling både till Jönköping och Värnamo och även om vi har E4 så klarar den inte hållbarheten med alla bilarna, utan där är tåget nödvändigt, säger Gert Jonsson (M), kommunalråd Vaggeryds kommun.

Oro för att tågprojektet ifrågasätts

Gert Jonsson gillar inte att den nya planerade tågsträckningen mellan Jönköping och Värnamo nu ifrågasätts.

– Den här frågan är utredd enligt konstens alla regler genom den åtgärdsvalsstudie som gjordes för många år sedan som visade att delar av nuvarande sträckning har för stora brister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny järnväg mellan Värnamo och Jönköping

Mer i ämnet