Visa alla (2)

Kommuner lockar över sjuksköterskor med högre löner

Publicerad

Kommuner i Jönköpings län lockar över sjuksköterskor från regionen genom att erbjuda högre löner. Det menar Vårdförbundet är en förklaring till sjuksköterskebristen som tvingat regionen att stänga ner vårdplatser.
– Våra yrkesgrupper behövs för att patientsäkerheten ska upprätthållas, säger Eva-Lotta Lager, avdelningsordförande.

SVT har tidigare rapporterat att kliniken för medicin och geriatrik på Höglandssjukhuset saknat minst tio sjuksköterskor sen i somras.

Bristen har tvingat regionen att periodvis stänga ner mellan 6 och 15 vårdplatser. Enligt facket är en av förklaringen till sjuksköterskebristen att yrkesgruppen lämnar regionen för att istället arbeta i länets kommuner.

– Generellt kan man se att de mindre kommunerna som har svårare att rekrytera erbjuder högre löner än de större kommunerna, säger Eva-Lotta Lager.

Fler arbetsgivare konkurrerar

Gnosjö och Nässjö är enligt Vårdförbundet några av kommunerna i länet som erbjuder högre sjuksköterskelöner och fackförbundet menar att förändringen började när kommunerna tog över ansvaret för hemsjukvården 2013.

Det medförde att fler arbetsgivare konkurrerar om arbetskraften. Enligt Vårdförbundet kan det nu skilja uppemot 4000 till 5000 kronor i månadslön mellan kommunerna och regionen.  

– Det är helt enkelt en löneskillnad som märks, men det är positivt att det finns en löneutveckling för det är det brist på bland våra medlemmar, säger Eva-Lotta Lager.   

Delar inte bilden

Enligt henne har Vårdförbundets medlemmar en löneutveckling tills de är 35 år och sedan avtar den. Men Region Jönköpings län delar inte den bilden.

– Det är inte så att löneutvecklingen avtar utan den fortsätter hela tiden där vi jobbar med individuell lönesättning tillsammans med de fackliga, säger Joakim Silva, regionens HR-direktör.

Men när det finns kommuner som erbjuder löner som är flera tusen högre borde ni då inte höja lönerna för sjuksköterskor i era verksamheter för att behålla dem?

– Det finns sjukskötersketjänster i kommunerna som ser lite annorlunda ut och på vissa av tjänsterna får man bättre betalt. Det innebär att en del av våra medarbetare går dit, men det innebär också att vi får medarbetare från kommunerna som går tillbaka. 

Nya sköterskor på väg

Han uppger att regionen arbetar med rekryteringsproblemen på Höglandssjukhuset och har nya sjuksköterskor på väg in i verksamheten.

Regionen har även inrättat en operativ enhet som ska göra riktade insatser där personalbrist uppstår och har gjort satsningar på särskilda karriärtjänster med högre lön som riktar sig till sjuksköterskor.    

– Men när det gäller rekrytering av sjuksköterskor generellt i Sverige så är detta en utmaning, säger Joakim Silva.

SVT rapporterade · Tyck till om sjuksköterskelöner och sjuksköterskebristen!

07.39
God morgon! Kommuner i länet lockar till sig regionens sjuksköterskor genom att erbjuda högre löner. Regionen har nu brist på sjuksköterskor. Vad tycker du om det här? Hur ska sjuksköterskebristen kunna lösas?
09.12
Dags för Regionen att göra en rejäl löneöversyn om de vill behålla duktiga och erfarna sjuksköterskor..
09.12
Lönerna inom regionen är så dålig. Under min praktik på höglandssjukhuset fick jag veta ingångslönen för sjuksköterska.
Den summan har jag idag som undersköterska!!!
Så nej till regionen för min del! Så stort ansvar för den lilla pengen?!!?
Dags för region Jönköping att fatta att de måste höja lönerna! Och det ganska rejält! Visst det är svårt att få tag i sjuksköterskor och lönen försvårar ju ännu mer.
Höj lönerna så får ni mer personal och även en kontinuitet bland personalen! På praktiken var de flesta nya på avdelningen eller så hade de redan annat arbete på gång...
10.54
Som erfaren sjuksköterska som jobbat i regionen i 12 år tycker att regionen måste se över arbetsmiljön och lönerna för sjuksköterskor om de vill att någon ska jobba kvar. Regionen måste förstå att de är i en konkurrenssituation där sjuksköterskor kan få jobb i både privat och kommunalt och via bemanningsföretag och att de måste erbjuda något bättre om man ska vilja vara kvar. Det är inte värt att gå in i väggen vid 30 års ålder för att det är för stressigt på jobbet. Erbjud högre löner och/eller arbetstidsförkortning och semesterväxling och se till att det finns tillräckligt med kollegor så kanske jag blir kvar.
11.54
Typiskt svar från regionen att de inte delar synen som i detta fallet Vårdförbundet har. Det låter alltid likadant oavsett vilken yrkesgrupp det gäller. Att alla som jobbar säger samma sak verkar inte HR eller ledningen i regionen bry sig om. Därför kommer fler sluta inom regionen och därmed kommer patienterna få lida när det inte finns personal som har kompetens. Om det finns personal alls.
17.05
Låter ju som om det vore kommunernas ”fel” att det inte finns sjuksköterskor på sjukhusen, men de har ju istället förstått vad de ska gör för att få personal, grattis till dem! Anledningen till att sjukhusen inte har personal är att de inte erbjuder en arbetsplats där människor vill arbeta. Ganska enkelt. Personalen anses utbytbara och erfarenhet har inte lönat sig, då blir det såhär. Gäller att vända trenden nu.
18.34
Det är inte brist på sjuksköterskor! Det är avsaknaden av godtagbar arbetsmiljö, ett schema som får övriga livet att funka samt sist men framförallt en riktig löneutveckling så att erfarna sjuksköterskor stannar kvar på "sin" avdelning. Då finns kunskapen kvar på avdelningen och viktiga rutiner "tappas" inte bort. Om sunt förnuft skulle råda hade det inte behövts skapa en specialenhet inom HR...
19.59
Inom region ska man kanske ha en översyn vad går pengarna till egentligen? Hur många anställda har vi inom HR? Hur många kontroller och dylikt behövs det? Man kanske ska minska antal anställda inom HR, och anställa riktig sjukvårdspersonal fr dem pengarna. Och sedan så måste själva patienterna protestera lite, för det är ju dem som lider i slutändan. Deras ord väger mycket mer än personalens.
20.15
Regionen ska inte satsa för mycket på att rekrytera nya som snart kommer också sluta, regionen ska satsa på att behålla dem som redan finns istället. Hur dum kan man vara att tro att dem nya kommer att stanna längre än dem som har slutat, när den ena efter den andra slutar? Uppfattar HR chefen som väldigt irriterad i inslaget.
21.17
Sjuksköterskor finns. Men nåt måste man ju ändå fått höra av personal som slutar, vad beror det på att de inte stannar? Och där gäller det att lyssna. Inte säga ”men det stämmer inte”.....

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer