Eva- Lotta Lager, avdelningsordförande på Vårdförbundet. Foto: TT/SVT

Kommuner lockar över sjuksköterskor med högre löner

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner i Jönköpings län lockar över sjuksköterskor från regionen genom att erbjuda högre löner. Det menar Vårdförbundet är en förklaring till sjuksköterskebristen som tvingat regionen att stänga ner vårdplatser.

– Våra yrkesgrupper behövs för att patientsäkerheten ska upprätthållas, säger Eva-Lotta Lager, avdelningsordförande.

SVT har tidigare rapporterat att kliniken för medicin och geriatrik på Höglandssjukhuset saknat minst tio sjuksköterskor sen i somras.

Bristen har tvingat regionen att periodvis stänga ner mellan 6 och 15 vårdplatser. Enligt facket är en av förklaringen till sjuksköterskebristen att yrkesgruppen lämnar regionen för att istället arbeta i länets kommuner.

– Generellt kan man se att de mindre kommunerna som har svårare att rekrytera erbjuder högre löner än de större kommunerna, säger Eva-Lotta Lager.

Fler arbetsgivare konkurrerar

Gnosjö och Nässjö är enligt Vårdförbundet några av kommunerna i länet som erbjuder högre sjuksköterskelöner och fackförbundet menar att förändringen började när kommunerna tog över ansvaret för hemsjukvården 2013.

Det medförde att fler arbetsgivare konkurrerar om arbetskraften. Enligt Vårdförbundet kan det nu skilja uppemot 4000 till 5000 kronor i månadslön mellan kommunerna och regionen.  

– Det är helt enkelt en löneskillnad som märks, men det är positivt att det finns en löneutveckling för det är det brist på bland våra medlemmar, säger Eva-Lotta Lager.   

Delar inte bilden

Enligt henne har Vårdförbundets medlemmar en löneutveckling tills de är 35 år och sedan avtar den. Men Region Jönköpings län delar inte den bilden.

– Det är inte så att löneutvecklingen avtar utan den fortsätter hela tiden där vi jobbar med individuell lönesättning tillsammans med de fackliga, säger Joakim Silva, regionens HR-direktör.

Men när det finns kommuner som erbjuder löner som är flera tusen högre borde ni då inte höja lönerna för sjuksköterskor i era verksamheter för att behålla dem?

– Det finns sjukskötersketjänster i kommunerna som ser lite annorlunda ut och på vissa av tjänsterna får man bättre betalt. Det innebär att en del av våra medarbetare går dit, men det innebär också att vi får medarbetare från kommunerna som går tillbaka. 

Nya sköterskor på väg

Han uppger att regionen arbetar med rekryteringsproblemen på Höglandssjukhuset och har nya sjuksköterskor på väg in i verksamheten.

Regionen har även inrättat en operativ enhet som ska göra riktade insatser där personalbrist uppstår och har gjort satsningar på särskilda karriärtjänster med högre lön som riktar sig till sjuksköterskor.    

– Men när det gäller rekrytering av sjuksköterskor generellt i Sverige så är detta en utmaning, säger Joakim Silva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.