De två konservburkarna från Molinderska konservfabriken tillverkades alltså inför Andrées polarexpedition och är stämplade med expeditionens sigill. Av oklar anledning kom just de här två burkarna inte med på resan. Idag lämnades de över till muséet.
– Att de här två burkarna existerade är jättestort för oss, säger museichef Håkan Jorikson, som tog emot burkarna till Grenna Museum idag.
I klippet ovan ser du när burkarna kommer på plats i Gränna.
Det var forskningsinstitutet Research Institutes of Sweden, RISE, som överlämnade burkarna.
Sköt isbjörn
Med i bagaget vid ballongexpeditionen fanns andra burkar med bland annat ål i gelé, nässelkål och pannbiff med lök. Men redan under ballongflygningen kom minst ett par hundra kilo att slängas som ballast, och åtskilligt mer kom att slängas under slädexpeditionen. Istället för att släpa på kilon sköt man isbjörn efter behov.
Tomma burkar på Vitön
I augusti 1930 hittades ett 20-tal konservburkar, tomma och trasiga på Vitön. Fram till helt nyligen har man inte vetat hur de såg ut i orginal. De burkar som nu överlämnats kommer från Molinderska konservfabriken och har bevarats under åren och skänktes först till Sveriges Institut för Konservforskning, som numera är en del av RISE.