Foto: Daniel FredenvallVisa alla (11)
Visa alla (11)

Kraftig brand på soptipp

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga branden på återvinningsanläggningen nordost om Vaggeryd kommer att sysselsätta räddningstjänsten i flera dagar framåt. Branden är under kontroll, men under fredagen kommer fortfarande tjock rök att synas över Vaggeryd. Personer i området som känner obehag av röken uppmanas av räddningsledaren att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det är en jättestor skada. Större delen av hela den här anläggningen är förstörd, sade Rasmus Frid, brandingenjör räddningstjänsten, till SVT Nyheter vid tre-tiden natten mot fredag.

Larmet om branden, som rasar på Krokvägen i Vaggeryd, kom till räddningstjänsten vid 15.30-tiden på torsdagen. Larmet kom in från en av de anställda på återvinningscentralen. Enligt räddningstjänsten är det avfall av olika slag som brinner.

– Vi har hittills arbetat med att begränsa branden, men nu jobbar vi med att släcka den, sade David Högberg, ställföreträdande räddningschef i Vaggeryd, under torsdagseftermiddagen.

Hur stor är den här branden?

– Det är en jättestor brand.

Varnar för rök

Under eftermiddagen gick räddningstjänsten ut och varnade för den giftiga rök som spred sig fort. Röken spred sig delvis in över Vaggeryds samhälle. Man uppmanar boende att gå inomhus, stänga dörrar och fönster samt ventilation. Ingen person har skadats i samband med branden.

Ett femtiotal brandmän från hela länet bekämpade branden under torsdagen, som från början ringdes in som en containerbrand.

– Vi insåg snabbt att det skulle bli en mycket stor brand, säger David Högberg.

”Försöker egentligen inte släcka”

Tidigt på fredagen kvarstår uppmaningen från räddningstjänsten, de boende i området bör fortsättningsvis hålla dörrar, fönster och ventilation stängt. Rasmus Frid på räddningstjänsten sade till SVT Nyheter vid 03.30 att det fortfarande brinner, de boende i Vaggeryd kommer att märka av branden även under fredagsmorgonen:

– Vi försöker egentligen inte släcka branden. den kommer att få brinna upp under kontrollerade former.

Under natten har man haft en styrka på 30 personer på plats, och situationen ser bra ut vad gäller de kommande dagarnas arbete.

– Vi har gynsamma vindar med oss i nuläget, säger Rasmus Frid.

Omkring 50 brandmän på plats

Styrkor från stora delar av länet finns på plats och området kommer att bevakas under flera dagar. Under torsdagskvällen säkrade räddningstjänsten också upp stora delar av Vaggeryd för att undvika flygbränder som lätt kan uppstå på exempelvis tak vid stora bränder.

Flera Vaggerydsbor som SVT Nyheter pratat med vittnar om hur den svarta röken spred sig fort i samhället.

– Man ser stora lågor som kommer med upp i röken från återvinningscentralen, säger Marlene Tandrup som hämtade dottern på förskolan som ligger några kilometer från soptippen.

– Man känner röksmak i munnen. Jag uppmanade personalen på förskolan också att gå inomhus med barnen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Vaggeryd

Mer i ämnet