Kulturhuset Spira i Jönköping Foto: SVT/Arkivbild

Kulturhuset Spira går mot miljonförluster

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuset Spira kan komma att hamna på en förlust på cirka elva miljoner kronor, det visar siffror som Jönköpings-Posten fått ta del av. Anledningen är coronapandemin och restriktionerna på att man inte får ta in mer än 50 personer per föreställning.

Då coronasmittan slog till i mars så tystnade musiken på kulturhuset Spira i Jönköping. I stort sett alla publika evenemang och föreställningar ställdes in. Då höstsäsongen drar igång i mitten av augusti planerar man att spela för enbart 50 personer per föreställning, vilket i dagsläget är Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Och detta har kostat. Ulrika Josefsson tillförordnad verksamhetschef på Smålands musik och teater säger till Jönköpings-Posten att man hittills har förlorat 5,5 miljoner och enligt den prognos som nu ligger räknar man med ytterligare sex miljoner i förlust om inte restriktionerna hävs.

Under coronapandemin har Spira flyttat ut en del av sin verksamhet. Nedan spelar delar av Sinfoniettan utanför ett äldreboende på Råslätt i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.