Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) uppger för Aftonbladet att hon vill betala tillbaka erhållna ersättningar för hyror. Foto: Jonas Ekströmer/TT-Henrik Montgomery/TT

L-ledamot vill betala tillbaka hyresersättning

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarmyndigheten har inlett en så kallad förutredning mot riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) efter uppgifter om att hon hyrt en bostadsrätt av sin egen make och delvis fått ersättning från riksdagen för kostnaden. Nu meddelar politikern att hon tänker betala tillbaka pengarna.

”Jag kommer därför att, så fort som bara möjligt, be riksdagsförvaltningen att räkna ut hur mycket jag borde betala om det bara var lägenhetens månadsavgift som skulle betalas och därmed hur mycket jag ska återbetala för att täcka mellanskillnaden från 2013 och fram till nu”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Carlsson Löfdahl hyrde lägenheten i nästan sex år och fick samtidigt en maxersättning på 8 600 kronor för att täcka hyran på 13 000 kronor. Men enligt Aftonbladet ligger avgiften för bostadsrätten i själva verket på 2 500 kronor.

Åklagaren ska nu bland annat hämta in riksdagens regelverk för riksdagsledamöternas hyresersättningar, och sedan ta ställning till om en förundersökning ska inledas.

Flyttar från makens lägenhet

Under onsdagskvällen skrev Emma Carlsson Löfdahl på sin Facebook-sida att hon kommer att göra rätt för sig och även flytta från makens lägenhet.

”Jag kommer också att flytta ifrån den lägenhet jag nu bor i och flytta till en lägenhet som ägs av riksdagen. Det innebär att jag inte kommer att få någon ersättning framöver. Jag hoppas att allt detta kan lösas så fort som möjligt”.

Hon skriver också att hon är övertygad om att hon följt riksdagens regelverk när det gäller ersättning för boende och skriver vidare på Facebook:

”Skulle det mot all förmodan visa sig att det finns någon form av brottsmisstanke mot mitt agerande kommer jag självklart att ta konsekvenserna av detta”, skriver hon på Facebook.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

L-ledamotens hyresersättning

Mer i ämnet