• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L). Foto: Riksdagen/Fredrik Sandberg / TT

Carlsson Löfdahl utelämnade efternamn på hyreskontrakt med maken

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) utelämnade att hon liksom maken har efternamnet Carlsson i det hyreskontrakt som lämnades in till riksdagen.

Det är Aftonbladet som nu kommer med nya uppgifter i tidningens granskning av Carlsson Löfdahls bostadsersättning från riksdagen. Riksdagsledamoten från Jönköpings län har under snart sex år hyrt en övernattningslägenhet av sin make. Lägenheten är en bostadsrätt på Södermalm i Stockholm med en avgift på ungefär 2 500 kronor, men Carlssons Löfdahl har till riksdagen uppgett att hon hyrt den för 13 000 kronor. Hon har de senaste två åren kunnat kvittera ut full bidrag från riksdagen på 8 600 kronor.

Tagit del av kontraktet

Aftonbladet har tagit del av hyreskontraktet som är inlämnat till riksdagen och där har hon bara fyllt i sitt efternamn som ogift och skrivit Emma C Löfdahl. Enligt tidningen syns därmed inte den tydliga kopplingen mellan henne och maken.

– För att jag slarvar, säger L-toppen till Aftonbladet om varför hon inte alltid skriver ut hela sitt namn.

Åklagare granskar fallet

Vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren kommer att granska om något brott har begåtts när Emma Carlsson Löfdahl hyrt en lägenhet i andra hand av sin make. Åklagaren har inlett en så kallad förutredning.

Under tisdagen meddelade Carlsson Löfdahl på sin Facebook-sida att hon bett riksdagsförvaltningen att med omedelbar verkan ändra hennes ersättning till enbart den summa som motsvarar avgiften till bostadsrättsföreningen.

Carlsson Löfdahl menar att hon varit noga med att följa reglerna och att hon och maken har separata ekonomier. Till SVT Nyheter Jönköping säger Carlsson Löfdahl att hon har följt riksdagens regler och fått ett okej.

I ett brev till Aftonbladet skriver Carlsson Löfdahl att hon vill betala tillbaka pengarna hon mottagit så fort riksdagsförvaltningen räknat ut beloppet (reds. anm.).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

L-ledamotens hyresersättning

Mer i ämnet