• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Joullnar hittades död i skogen nära den nu morddömda mannens bostad. Foto: Privat/SVT

Livstids fängelse för mordet på Joullnar

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt skärper straffet för den 22-årige man som i tingsrätten dömdes för mordet på Joullnar. Mannen döms nu till livstids fängelse och utvisning.

I Jönköpings tingsrätt dömdes mannen till 18 års fängelse för mordet på Joullnar som hittades död i skogen utanför Taberg söder om Jönköping i mars förra året. Men både 22-åringen och åklagaren överklagade domen; mannen ville frias helt och åklagaren hade yrkat på livstids fängelse.

Mannen och kvinnan hade träffats av en slump och därefter setts några gånger. I slutet av februari förra året lämnade hon sitt hem i Göteborg för att träffa honom i Jönköping. Tre veckor senare hittades hon död i ett skogsparti.

Mordet i Taberg

22-åringen har hela tiden förnekat brott och hävdat att Joullnar levde när hon lämnade bostaden.

– När dog hon? Hur dog hon? Det har inte utretts ordentligt och heller inte beaktats fullt ut i tingsrätten, sa försvarsadvokat Patrik Lindh under rättegången.

Enligt åtalet hade mannen genom kvävning dödat Joullnar, efter att dessförinnan ha bundit hennes hand- och fot­leder och miss­handlat henne.

Därför blir det livstids fängelse

Hovrätten går på åklagarens linje och skärper alltså straffet till livstids fängelse.

– Att livstidsstraff döms ut beror bland annat på att hovrätten funnit att mannen i gärningsögonblicket haft för av­sikt att döda kvinnan och inte – som tingsrätten ansåg – förhållit sig likgiltig till att hon skulle avlida. Eftersom mordet således be­gåtts med en högre grad av uppsåt, är gärningen mera straffvärd. Till detta kommer att hov­rätten fäster större vikt än tingsrätten vid det lidande som kvinnan måste ha upplevt och den särskilda hänsynslöshet som utmärker gärningen, säger rättens ordförande Patrik Örnsved i ett pressmeddelande.

I likhet med tingsrätten beslutar hovrätten vidare att mannen ska utvisas ur Sverige och utan tidsbegränsning förbjudas att återvända hit.

Mannen döms för mord, grovt gravfridsbrott och för att ha hotat en häktesanställd. Utöver fängelsestraffet och utvisning döms han att betala skadestånd till kvinnans anhöriga på totalt cirka 670 000 kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
43-åriga Joullnar mördades utanför Jönköping. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Taberg

Mer i ämnet