• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Foto: TT/Arkiv

Akupunkturmålet: Kvinna frias i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Akupunktören från Jönköpings län som åtalats misstänkt för grovt vållande till annans död frias i Göta hovrätt. Därmed fastställs tingsrättens tidigare dom.

Målet som nu har prövats i Göta hovrätt i Jönköping gäller misstanke om grovt vållande till annans död. I mars 2018 avled den cancersjuka mannen efter att ha fått behandling vid en privat klinik i Jönköpings län. Han fick andningsbesvär i samband med akupunkturbehandlingen och ambulans tillkallades.

Nekar till brott

Mannen avled senare på sjukhus. Därefter riktades misstankar mot akupunktören om att hon skulle ha utfört akupunktur i bröstregionen på mannen och åklagare åtalade kvinnan för grovt vållande till annans död. Kvinnans försvarsadvokat hävdade dock att hon inte utfört någon behandling på bröstkrogen.

– Hon har inte utfört akupunktur i bröstregionen, på andra ställen på kroppen men inte över hjärtat, sa Henrik Sjöman, akupunktörens försvarsadvokat i en tidigare intervju med SVT Nyheter Jönköping.

Dödsfallet kan ha andra förklaringar

Men nu har alltså hovrätten friat kvinnan från brottsmisstanken.

Den rättsmedicinska expertis som hörts i målet har lämnat olika förklaringar till varför mannen dött. Enligt hovrättsdomen är det mot den bakgrunden inte klarlagt att mannen dött till följd av den akupunkturbehandling han genomgått utan dödsfallet kan ha andra förklaringar. Hovrätten har därför, i likhet med tingsrätten, funnit att åklagaren inte har visat att den åtalade kvinnan orsakat mannens död.

I klippet nedan ser du SVT:s rapport från när hovrättsförhandlingarna i akupunkturmålet inleddes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se SVT:s reporter sammanfatta akupunkturmålet i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer