En ung kvinna hittades död i Vetlanda och en annan svårt skadad. Foto: Mikael Fritzon/TT

Misstänkt mord i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna har hittats död i en lägenhet i Vetlanda under natten till tisdagen och ytterligare en ung kvinna hittades svårt skadad. En man är anhållen, misstänkt för mord och mordförsök.

Vid klockan 01.54 på tisdagen fick polisen ett första larmsamtal som handlade om ett bråk på en adress. Det ska sedan ha varit flera larm från adressen.

– När polisen anländer möter de, i direkt anslutning till adressen, en man som de säkrar i avvaktan på lägesbedömning, säger Stefan Sundling, som är chef för grova brott vid polisområde Jönköping.

Vetlandamord

Tydliga skador

Nästa patrull som kom till platsen gick in i en utpekad lägenhet och hittade där två kvinnor. De hade tydliga skador av grovt våld och fick omedelbar vård av ambulanspersonal. En av kvinnorna konstaterades avliden och den andra är svårt skadad. Båda är i 20-årsåldern.

– Den misstänkte ska ha använt ett tillhygge vid attacken mot kvinnorna, men jag vill inte i nuläget säga vilken typ av tillhygge det rör sig om,

Platsen är avspärrad och en teknisk undersökning pågår. Foto: SVT

säger Magnus Holmström.

Polisen vill inte uttala sig om den skadade kvinnans tillstånd, men de har en kontinuerlig kontakt med sjukhuset för uppdatering.

Ensam förövare

Mannen, som är i 25-årsåldern, grips på ett odramatiskt sätt. Han är inte känd av polisen sedan tidigare.

Hur sannolikt är det att ni har gripit rätt person?

– Vi tror att vi har gripit den som har begått gärningarna och vi tror inte att det finns någon annan förövare, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson vid polisen region Öst.

Mannen förhördes under natten och anhölls efter det av åklagare.

– Det blir troligen nya förhör av mannen under dagen, säger Stefan Sundling.

Det finns ingen ytterligare misstänkt utöver den anhållne mannen.

Fullskalig mordutredning

Två lägenheter i fastigheten som kan sättas i samband med brotten är avspärrade för teknisk undersökning.

Polisen arbetar nu med att få en bild av händelseförloppet. De fortsätter med förhör under dagen och teknisk bevisning säkras vad gäller den skadade och den avlidne. De kontrollerar också telefonsamtal. Polisen vill förhöra alla som bor i området och uppmanar dessa att höra av sig till polisen.

Kan ni säga något om mannens relation till kvinnorna och vilket motiv han kan ha haft?

– Vi har en uppfattning om vilken relationen var och vi har även en bild av motivet, men det är inget vi går ut med nu, säger Stefan Sundling.

Stefan Sundling, chef för grova brott-enheten. Foto: Johannes Tolf/SVT

Hur ställer sig mannen till anklagelserna?

– Han har pratat med oss, men vad han har sagt kan jag inte kommentera, säger Stefan Sundling.

Oklart om anhållens inställning

Uno Karlsson är utsedd till mannens försvarsadvokat och SVT Jönköping har försökt att nå honom utan resultat. Till Aftonbladet säger han att inte vet hur den anhållne ställer sig till anklagelserna.

– Jag har inte träffat honom än men det kommer att hållas ett förhör i eftermiddag, säger Uno Karlsson till Aftonbladet.

Information kommer

Inte heller åklagare Pernilla Törsleff vill berätta vad mannen har sagt, om han har gjort några erkännanden eller hur han ställer sig till anklagelserna.

Åklagaren vill inte heller kommentera tillståndet för den skadade kvinnan om hon har kunnat förhöras.

-Vi kommer att gå ut med information i morgon (onsdag), säger Pernilla Törsleff, som är vice chefsåklagare till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetlandamord

Mer i ämnet