Mordåtalade kvinnan berättade i tingsrätten – gav tabletter till mannen

Uppdaterad
Publicerad

Den medelålders kvinna som åtalats misstänkt för mord på en man i sin närhet, som dött efter att han fått i sig en större mängd starka mediciner, berättade själv om händelsen i tingsrätten på onsdagen. Och det blev en känsloladdad start på rättegången i Jönköpings tingsrätt.

Kvinnan hade nära till tårarna då hon under den första rättegångsdagen berättade om hur hon gick tillväga innan mannen dog.

– Då går jag ut och hämtar tabletterna som jag har med mig och ställer på nattduksbordet, säger hon.

Efter att ha lämnat den rosa koppen med den starka medicinen, som var utskriven för kvinnan och inte för mannen, säger hon:

– Om man tar de här tabletterna så blir man en ängel.

Därefter sväljer mannen tabletterna. Dagen efteråt, den 11 november, hittades han död i sin säng.

Var som ett barn

Han hade en funktionsnedsättning som enligt sjukvården innebar att han trots att han var i 30-årsåldern mer var likställt ett barn mentalt.

Enligt den mordåtalade kvinnan var mannen rädd att sättas på ett boende som innebar sämre frihet än där han bodde för tillfället.

– Han var väldigt orolig för att bli inlåst, berättar kvinnan som säger att mannens sjukdomsbild gjorde att han hade ett speciellt sätt att uttrycka sig på, som kan vara svårt för utomstående att förstå.

Men hon hävdar att han uttryckt en vilja att inte leva mer om han fick en annan boendeform.

Huvudfråga: Förstod mannen att han skulle dö?

Åklagaren Maria Lundberg vill att tingsrätten först och främst ska pröva om kvinnan genom att ge mannen den dödliga dosen medicin gjort sig skyldig till mord. Hon ställer sig frågan om mannen verkligen förstod vad som skulle hända om han stoppade i sig preparaten.

I andra hand vill åklagaren att rätten ska pröva om kvinnan bidragit till aktiv dödshjälp.

– Har han haft beslutsfömågan? Har han förstått att han skulle dö om han tog tabletterna?, ställer sig åklagaren frågande i tingsrätten.

Knappt en veckan innan mannen hittas död gör kvinnan en sökning på internet med ordet ”självmord” och den aktuella funktionsnedsättning som mannen hade. Hon söker även på om självmord går att genomföra smärtfritt.

Kvinnan förnekar brott.

I klippet ovan hör du hur kvinnan uppträdde under den första rättegångesdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.