Foto: SVT

Misstänkta mordet i Huskvarna: 21-åring släppt ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

En 14-årig pojke framstår allt mer som huvudperson i utredningen om en 17-årings död i stadsparken i Huskvarna i somras. Den 21-årige man, som suttit häktad misstänkt för mord, har däremot släppts. Pojken ska, enligt P4, även ha figurerat som vittne i utredningen kring dödsmisshandeln av Gica 2018.

Strax efter dådet i Huskvarna Stadspark så kunde polisen gripa en ung man som sedan dess suttit häktad misstänkt för att med en kniv tagit livet av 17-åringen. Nu har han dock släppts ur häktet.

-Misstankarna mot honom kvarstår. Men anledningen till att han släpptes är att jag gör den bedömningen att misstankarna mot honom försvagats, säger kammaråklagare Adam Rullman.

Våldsdåd Huskvarna stadspark

Tidigare har även en 19-årig man suttit anhållen i ärendet. Han är nu helt avförd ur utredningen.

Fokus riktar sig i stället mot den tredje personen, en pojke som är 14 år, som också utreds för inblandning i mordet.

-Konsekvensen är att misstankarna i stället väsentligen har stärkts mot den som är underårig, säger Adam Rullman.

Enligt uppgifter till P4 Jönköping ska 14-åringen vara välkänd av socialtjänsten och ska ha figurerat som vittne i utredningen kring fallet med hemlöse eu-migranten Gica, som misshandlades till döds i Smedbyparken i augusti 2018.

Omhändertagits av sociala myndigheter

En person under 15 år kan inte anhållas, häktas eller dömas. Han är i stället omhändertagen av sociala myndigheter. Däremot kan det längre fram bli aktuellt med en så kallad bevistalan där en domstol får ta ställning till misstankarna och försöka klarlägga vad som hänt.

-Det är det för tidigt att tala om. Det är den utgången som finns om man vill få någon form av avgörande. Men den bollen ligger inte helt i mina händer, säger Adam Rullman.

En bevistalan kan begäras av bland andra socialnämnden men eftersom utredningen fortfarande pågår har frågan ännu inte väckts.

17-åringen hittades svårt skadad i stadsparken i Huskvarna en kväll i mitten på augusti. Han hade enligt polisen allvarliga skärskador och avled senare på sjukhus.

Enligt 14-åringens försvarare nekar han till brott.

Så här sade polisen strax efter det misstänkta mordet den 20 augusti – se klipp nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdåd Huskvarna stadspark

Mer i ämnet