Polisens bilder över platsen där den hemlöse mannen mördades. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Misstänkta mordet på Gica: Tonårspojkarna skyller på varandra

Uppdaterad
Publicerad

De båda tonårpojkar som misstänks för att ha mördat hemlöse Gheorghe Hortolomei-Lupu i Huskvarna erkänner i förhör att de gav sig på mannen kvällen då han dog i en park i Huskvarna, men de menar att de inte haft för avsikt att döda honom och skyller samtidigt på varandra.

Under måndagen väckte åklagare Linda Schön åtal mot en 16-årig pojke misstänkt för mord eller i andra hand synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Hon beslutade även att föra bevistalan mot en 14-årig pojke misstänkt för mord. De båda misstänks ha sparkat och slagit den hemlösa mannen, Gheorghe Hortolomei-Lupu kallad Gica, så svårt att han avled av sina skador.

I förhör nekar de båda pojkarna till att ha mördat mannen, dock erkänner de att de varit på platsen den aktuella kvällen och att de då misshandlade honom. Det framgår av förundersökningen.

Fallet ”Gica”

Kastade sten

16-åringen har i förhör berättat att de till en början var ett antal personer i parken där den hemlöse mannen bodde under en brygga. De ska där ha kastat äpplen på mannen. 14-åringen berättar även att han och ytterligare en person kissat i en kakburk som de sedan kastat mot Gica.

14-åringen erkänner i förhören att han ska ha knuffat på Gica och kastat sten mot honom men menar att det var 16-åringen som ska ha slagit och sparkat på mannen. 14-åringen ska även ha filmat på platsen.

”Jag hade svimmat”

16-åringen i sin tur berättar i förhören att han slagit mot den hemlöse mannen men menar att hans eget agerande berodde på självförsvar då mannen hade varit hotfull och skrikit mot dem på ett språk de inte förstod, han ska även ha puttat honom med en livboj. 16-åringen säger att 14-åringen däremot slagit och sparkat mannen flera gånger bland annat på halsen.

– Ja, hade det varit jag tror jag att jag hade svimmat, säger han i förhöret.

Båda pojkarna ändrar sin historia flera gånger under förhörens gång.

16-åringen säger att han förstod att mannen var död först senare då han läste på en nyhetssajt att en man hittats död i parken. Han säger i förhör att han efter det gick ner till Vätterns strand och eldade upp den tröja han haft på sig, men kan inte riktigt förklara varför.

En av de stenar som kastades mot den hemlöse mannen i parken. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet