Åklagare Linda Schön menar att bevisläget mot 16-åringen är gott. Foto: TT

Åklagaren: ”Finns ett gott bevisläge”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen väckte åklagare Linda Schön åtal mot en 16-årige pojke misstänkt för mord på hemlöse Gica i en park i Huskvarna. Åklagaren menar att bevisläget mot 16-åringen är gott. Enligt 16-åringens advokat förnekar han såväl mord som det alternativa yrkandet grov misshandel och vållande till annans död.

Åklagare Linda Schön åtalar 16-åringen för att i samförstånd med en 14-årig pojke ha dödat 48-årige Gheorghe Hortolomei-Lupu i en park i Huskvarna natten mellan den 7 och 8 augusti. 16-åringen åtalas för mord alternativt synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Brottet ska ha skett i samförstånd med en 14-årig pojke.

Åklagaren har även beslutat att föra bevistalan mot 14-åringen. Det innebär att båda tonåringarna kommer att genomgå en rättegång. Dock kommer 14-åringen inte att dömas till någon påföljd om han anses vara skyldig. Utan tas då omhand av de sociala myndigheterna.

Fallet ”Gica”

– Jag tycker det är viktigt att båda får komma till tals och jag menar att det är viktigt att bådas roll reds ut, säger Linda Schön till SVT.

Hur ser bevisläget ut?

– Jag måste ju tycka att det finns ett gott bevisläge, annars skulle jag inte väckt åtal. Jag menar att den bevisning jag nu lägger fram kommer att leda till en fällande dom.

Allmänhetens tips viktiga

Åklagaren menar att utredningen visar när, var, vem och hur mordet har skett, dock saknas ett varför.

– Motivet är naturligtvis också någonting vi tittar på, men det är inte huvudfokus och i det här fallet har vi inte kunnat reda ut varför det här händer.

Polis och åklagare har redan från början av utredningen fått in en mängd tips från allmänheten.

– Vi är jättetacksamma för alla som har hört av sig, det har faktiskt varit många som har ringt in och hört av sig och det har varit oerhört värdefullt för utredningen och är det så att man har ytterligare information eller filmer så tar vi tacksam emot dem.

SVT har även nått 16-åringens advokat Anders Tolke. Han vill i nuläget inte kommentera åtalet mot hans klient utan ber att få återkomma då han gått igenom åtalet. Sent på måndagseftermiddagen svarar han via mejl:

”Min huvudman förnekar åtalet i dess helhet, således såväl mord som det alternativa yrkandet om synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Jag är i nuläget inte beredd att svara på ytterligare frågor i anledning av åtalet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet