Gica var välkänd i Huskvarna och under de senaste fyra åren levde han som hemlös i staden. Foto: Mikael Good/SVT

16-årig pojke åtalas för mord på hemlös man

Uppdaterad
Publicerad

Drygt tre månader har gått sedan hemlöse Gheorghe Hortolomei-Lupu, Gica, hittades död i en park i Huskvarna. Nu åtalas en 16-årig pojke misstänkt för mordet.

Åklagaren har även beslutat att väcka bevistalan mot en 14-åring, som inte är straffmyndig.

– De har visat synnerlig hänsynslöshet och utövat synnerligen grovt våld, säger åklagaren Linda Schön.

Det var den 8 augusti som 48-åriga Gica, en hemlös man från Rumänien, hittades död i ett grönområde i Huskvarna. Samma vecka ska han ha trakasserats av ett gäng tonårspojkar.

Polisen inledde först en förundersökning om vållande till annans död, men efter att obduktionen blivit klar ändrades brottsrubriceringen till mord.

Fallet ”Gica”

Två pojkar, 14 och 16 år gamla misstänktes.

”Omfattande våld”

Nu åtalas den 16-åriga pojken för mord i första hand, alternativt synnerlig grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Åklagaren för även bevistalan mot 14-åringen.

Enligt åklagaren har pojkarna tillsammans och i samförstånd mördat Gica.

– Det har även visat sig att mannen utsatts för trakasserier av ungdomar och att de haft olika öknamn för honom. 16-åringen och 14-åringen har trakasserat mannen under kvällen och dessutom trakasserat honom vid tidigare tillfällen, säger åklagare Linda Schön.

Enligt stämningsansökan har 16-åringen, tillsammans med 14-åringen, dödat Gica genom att utöva ett ”omfattande våld mot hans huvud och kropp”. Pojkarna ska ha slagit honom vid upprepade tillfällen med olika tillhyggen samt sparkat och knuffat omkull honom.

Delar av brottet filmades

Delar av händelsen ska också ha filmats och en del filmmaterial skickades vidare till andra personer. Flera andra ungdomar har utretts av polis och åklagare eftersom de misstänktes för att ha trakasserat Gica.

– Utredningen visar att alla förutom 16-åringen och 14-åringen lämnade platsen innan det här våldet. Det fanns ingen på plats förutom de här två, säger åklagaren Linda Schön.

– Vi har inte kunnat klargöra motivet i den här gärningen.

Det finns inga bevis för att det skulle röra sig om ett hatbrott.

Särskilda regler

Eftersom 14-åringen inte är straffmyndig har åklagaren haft två val, att avsluta utredningen mot honom och skicka ett protokoll till socialtjänsten, eller att väcka en bevistalan, vilket åklagaren nu gjort. Vid det senare alternativet tar tingsrätten ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte.

Nu väntar en gemensam rättegång och bevistalan för de båda pojkarna, med start onsdag nästa vecka.

Enligt åklagaren Linda Schön har pojkarna gett en version av vad de menar hänt på platsen.

– Den innefattar visst mått av våldsanvändning.

Enligt 16-åringens försvarare förnekar åtminstone han åtalspunkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet