Hemlösa Gheorge Horolomei Lupu, även kallad Gica, brukade sitta ensam vid sitt bord inne hos Frälsningsarmén. Foto: Firat Celik/TT

Mordet på Gica: ”Sorgligt att vi inte visste något”

Uppdaterad
Publicerad

Tonårspojkarna misstänks för att med sparkar, slag och tillhyggen ha slagit ihjäl den hemlöse trebarnspappan Gica Hortolomej Lupi. Både vuxna och barn kände till att han fått öknamnet ”Råttan” i Huskvarna, visar utredningen.

På onsdagen börjar rättegången i Jönköpings tingsrätt.

– Om vi vetat om det hade vi kunnat hjälpa honom, säger Margareta Frisk som träffade Gica dagligen.

Frosten ligger över gräset. Det var här den 48-årige hemlöse Gheorge Horolomei-Lupu, kallad Gica, brukade sova under en filt i Smedbyparken i Huskvarna. Natten till den 8 augusti kom en grupp tonåringar till parken och började kasta äpplen och urin mot honom.

I en av de sista bilderna på Gica i livet håller han upp armarna för att försvara sig mot en 16-åring som boxar i luften mot den hemlöse mannen. Det är samma person som senare samma kväll tillsammans med en 14-årig pojke misstänks ha slagit ihjäl trebarnspappan som levt i Huskvarna de senaste åren.

Fallet ”Gica”

Bilden är från en av flera videosekvenser från den aktuella kvällen som spreds via sociala medier och som nu används som bevisning mot de två tonårspojkarna.

”Han ville sitta i fred”

Margareta Frisk är platschef för Hannas vardagsrum som genom Frälsningsarmén erbjuder frukost och värme till Huskvarnas mest utsatta. Gica kom hit nästan varje morgon – på slutet mer trött och mager.

– Det här var platsen där Gica alltid satt på morgonen hos oss. Han ville sitta i fred. Han ville vara ensam. Det var så han ville ha det, säger Margareta Frisk som tänt ett ljus för Gica som begravdes i staden Caraclau i Rumänien under måndagen.

Han hade arbetat som sättare på ett tryckeri i Rumänien men sökt sig till Sverige för att arbeta. De senaste fyra åren levde han på att tigga och panta i Huskvarna. Han brukade sova utomhus i Smedbyparken där han hittades död 8 augusti.

De misstänkta tonårspojkarna misstänks för att med sparkar, slag och tillhyggen i form av en livboj, en skylt och en vägkon ha mördat den hemlöse trebarnspappan. Eftersom 14-åringen inte är straffmyndig väcks en så kallad bevistalan för att klarlägga vad han gjort och vilka insatser han behöver. De två menar att de inte hade avsikt att döda mannen och skyller på varandra.

Vuxna kände till öknamnet

Något motiv till dådet har inte framkommit. Men i den omfattande förundersökningen framgår att de två misstänkta och flera andra tonårspojkar länge trakasserat den hemlöse mannen.

De hade gett honom öknamnet ”Råttan”, något som tonåringar och vuxna kände till enligt utredningen.

”Alla kallar honom det, det har bara blivit så, alla vet vem han är när man säger det”, säger en ung flicka i polisförhör.

Den misstänkte 16-åringen säger i förhör att det var den misstänkte 14-åringen som ringde och ville att han skulle komma till parken för att retas med den hemlöse mannen. Han ska ha sagt ”kan du komma och hålla på med råttan typ och då gick jag till Smedbyn”, säger 16-åringen i förhör.

En pojke berättar i förhör vad den misstänkte 14-åringen efteråt ska ha berättat om det som hänt:”Han sa råttan är död”.

En förälder berättar att sonen ”och hans vänner har pratat om uteliggaren innan, de kallar honom för 'Råttan'”.

Margareta Frisk säger att hon aldrig fick kännedom om vad Gica utsattes för. Hon tror att han medvetet valde att hålla andra utanför.

– Det är sorgligt att vi inte visste något, för då hade vi kunnat hjälpa honom mer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet