Anders Tolke advokat till den 16-årige pojke som häktats misstänkt för mord på en hemlös man i Huskvarna, överklagar nu häktningen till Göta Hovrätt. Foto: TT/Arkiv

Mordmisstänkt 16-årings advokat anmäler Jönköpings kommun

Publicerad

Advokaten till den 16 årige pojke, som misstänks för mordet på 48-årige Gica i Huskvarna, anmäler nu Jönköpings kommun för sekretessbrott då en av deras ledamöter i socialnämnden enligt anmälan ska ha röjt sekretessbelagda uppgifter.

Pojkens advokat, Anders Tolke, skriver i sin anmälan till JO att han vill att det ska prövas om agerandet från en ledamot av socialnämnden i Jönköpings kommun överensstämmer med gällande lag och praxis.

Tolke menar att ledamoten i ett inslag i Sveriges Radio ska ha röjt uppgifter som är sekretessbelagda och att det är mycket olämpligt att hen i intervjun gav intrycket av att 16-åringen är skyldig till brottet, trots att en förundersökning fortfarande pågår.

Ifrågasätter opartiskheten

Tolke menar att ledamotens opartiskhet starkt kan ifrågasättas och att det under alla omständigheter föreligger en jävssituation.

Det var morgonen den 8 augusti som den 48-årige hemlöse Gica hittades död i en park i Huskvarna. En knapp vecka senare greps 16-åringen och han och ytterligare en person, en 14-årig pojke är nu misstänkta för att ha dödat Gica.

Åtal mot 16-åringen är att vänta under hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer