Morgan Malmborg lämnar Sverigedemokraterna. Foto: TT/Region Jönköping

Morgan Malmborg lämnar SD

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat en del kring Sverigedemokraternas gruppledare i Habo, Morgan Malmborg den senaste tiden. Nu meddelar han att han lämnar partiet, men stannar kvar i politiken.

I ett pressmeddelande skriver Morgan Malmborg att han efter samråd med partiledningen beslutar att lämna SD. Enligt honom är det för partiets och för hans familjs bästa. Han lämnar dock inte politiken.

– Jag har som avsikt att sitta kvar på alla mina politiska uppdrag, både i Habo kommun samt Regionen och fortsätta kämpa för ett Sverigevänligare Sverige.

Felaktigt behandlad

Den senaste tiden har det stormat en hel del kring Sverigedemokraterna i Habo. Ledamoten Lennart Karlsson lämnade partiet efter en granskning av bland annat Jönköpings-Posten som visade att han hade ett internetkonto där han bland annat skrev grovt rasistiska uttalanden och skröt om påstådda krigsförbrytelser. Morgan Malmborg uttalade då sitt stöd för Lennart Karlsson.

Efter detta blev så småningom även Morgan Malmborg ett ärende för partistyrelsen och hamnade även i konflikt med partiets pressavdelning, som han kritiserade öppet. I samband med det uppmanades han av SD att lämna partiet.

– Om Morgan Malmborg inte går självmant förutsätter jag att han bli tvungen att lämna, sa då Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till SVT Nyheter Jönköping.

Och i lördags fick han ett ultimatum från partiet.

– De sa att jag får 48 timmar på mig att lämna eller så blir jag utesluten. Det känns lite odemokratiskt med så är det i politikens huvudspel.

Morgan Malmborg tycker att han har blivit felaktigt behandlad av partiet. Han tycker också han förtjänar en ursäkt för hur han behandlats. Men trots att han nu lämnar hoppas Malmborg kunna återvända till partiet inom en snar framtid.

– För min del hoppas jag på det. Skulle detta inte vara möjligt är det flera människor i Habo som vill att vi startar ett nytt lokalt parti med betoning mer på att rädda äldreomsorgen i Habo. Vi kommer försöka föra en dialog med SD riks.

Känner starkt stöd

–Jag känner ett mycket starkt stöd från SD Habo. Minst 4 av 5 ledamöter har lämnat signal att de lämnar Sverigedemokraterna om inte denna fråga löses på ett demokratiskt sätt, skriver Morgan Malmborg i pressmeddelandet.

Enligt Morgan Malmborg har han blivit utsatt för ett smutskastningskampanj under flera månaders tid av tidningen Jönköpings-Posten.

– Jönköpings-Posten har politiska motiv och vill bli av med mig. De överdriver i sina artiklar.

Bland annat upplever han att han blivit felciterad angående Habo kommuns mottagande av ensamkommande flyktingbarn.

– Jag har aldrig sagt att det är kaos i Habo, men jag har varnat för att det kommer hända. Det kommer lite väl många till Habo och vi måste kunna ta hand om alla. Det är ju kaos i övriga delar av landet, med bilbränder och sexuella trakasserier. Det är ju bara ett fåtal som ställer till problem, medan 95 procent är skötsamma – men det är de som får lida för att samhället är för slappt.

Färdigbehandlat ärende för SD

Enligt Sverigedemokraternas pressekreterare Felix Byström är ärendet Morgan Malmström nu ett avslutat ärende för partiet. Han skriver i ett meddelande till SVT Nyheter Jönköping:

– Morgan Malmborg är inte längre medlem i partiet och vi förutsätter att han lämna samtliga positioner för att frigöra dessa till andra engagerade personer. I och med detta är också ärendet färdigbehandlat.

Ytterligare en sverigedemokrat utesluten

I dagarna beslutade partiet att även utesluta den politiker från länet som i maj i år dömdes för att ha bitit en annan person i armen. Även han sitter i en politisk församling i länet och säger till SVT Nyheter Jönköping att han ännu inte bestämt sig för om han ska lämna platsen eller inte.

– Det vet jag inte än. Men jag tänker stödja Sverigedemokraterna till 100 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.