I klippet berättar Lina Svarén om desperata samtal som hon fått från Mullsjöbor som väntar på ambulans. Foto: Emma Johansson/SVT

Mullsjöbon Lina har fått åka hem till sjuka i väntan på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan Lina Svarén bor i Mullsjö och har blivit uppringd på sin lediga tid från personer som varit desperata i väntan på ambulansen. Senast hände det för ungefär ett halvår sedan.

– Då var det ett astmaanfall där en person hade jättesvårt att andas. Jag kunde inte göra så mycket, men jag fanns ändå där och kunde skapa ett lugn, säger hon.

”En skräckupplevelse”

SVT Nyheter Jönköping träffar även personen som Lina var hemma hos. Personen berättar gärna, men vill inte ställa upp med sitt namn.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

– Det var en skräckupplevelse. Det är illa att behöva vänta så länge, jag är övertygad om att Lina räddade mitt liv den gången.

I klippet hör du Lina och fler Mullsjöbor om att andelen ambulanser som hinner fram till prio 1-patienter inom 20 minuter minskat drastiskt det senaste året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulansverksamheten i Jönköpings län

Mer i ämnet