Den högerextreme politikern Rasmus Paludan tilldöms skadestånd sedan han hotats via sociala medier av en Nässjöbo. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nässjöbo döms för att ha hotat Rasmus Paludan

Uppdaterad
Publicerad

En Nässjöbo, i 20-årsåldern, som skickat ett hotfullt meddelande till den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan i samband med påskkravallerna, döms av Eksjö tingsrätt för olaga hot.

Det var i samband med de våldsamma upploppen i Linköping och Norrköping i april i år som Nässjöbon skrev ett direktmeddelande på ett socialt konto till Paludan: ”Din horunge du kommer bli skjuten snart, jag lovar dej”.

Meddelandet polisanmäldes av Paludan och tidigare denna månad hölls rättegång i Eksjö tingsrätt. Varken Paludan eller den åtalade Nässjöbon var på plats utan förhandlingarna sköttes via länk.

Får skadestånd

Paludan menade under rättegången att han tagit hoten på stort allvar och blivit rädd. Han yrkade på ett skadestånd på 5000 kronor medan Nässjöbon nekade till brott även om han erkände att han hade skrivit meddelandet. Han menade att han inte hade försökt hota den danske politikern och att han aldrig planerat att närma sig honom.

Eksjö tingsrätt går på åklagarens linje. Nässjöbon döms för olaga hot till  70 dagsböter a 130 kronor, sammanlagt 9 100 kronor. Han döms även till att betala det begärda skadeståndet på 5000 kronor.

Paludan vågade inte komma till rättegången i Eksjö tingsrätt eftersom han ansåg att han inte kunde få tillräckligt med polisskydd. Se klipp nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rasmus Paludan menar att han av säkerhetsskäl inte kan komma till Eksjö tingsrätt, där han i höst är målsägande i ett mål rörande olaga hot. Foto: TT/Mikael Fritzon, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.