Mannen som vägrade flytta på sig fick skador i buken sedan polishunden bitit honom. Observera att den inte är den aktuelle hundföraren eller hunden som syns på bilden. Foto: TT/ ur Polisens förundersökning

Polishundförare i rätten efter attack mot privatperson

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen börjar rättegången mot den hundförare inom polisen som i juni bussade sin hund på en person som befann sig i närheten av en pågående polisinsats. Chefsåklagare yrkar på dagböter för polismannen.

Det var i juni som polisen skulle gripa två personer som misstänktes för flera grova stölder. I samband med gripandet försvann en av de misstänkta in i ett grönområde.

Mannen, som blev biten av hunden, befann sig i närheten och filmade händelseförloppet. Trots att han flera gånger ombads att lämna området stod han kvar.

Efter rättegången på onsdagen yrkade chefåklagare Lena Kastlund på att mannen ska dömas till dagsböter, rapporterar P4 Jönköping. Hon säger i en intervju att han borde dömas för ett oaktsamt tjänstefel och menar att han ska ha använt för mycket våld.

Var berusad

Han säger själv i polisförhör att han var något berusad och att han borde ha lämnat platsen. Men istället stod han kvar och filmade. Därför finns händelseförloppet dokumenterat på film. Åklagaren stödjer sig också på förhör med flera vittnen till händelsen.

Både mannen själv och poliserna uppger att mannen frågade om de skulle låta hunden bita honom om han inte gick därifrån. Hundföraren ska då ha svarat att ”det kommer den att göra om du inte flyttat dig på tre sekunder”, varpå hunden ska ha bitit mannen.

Uppgifter går isär

Uppgifterna går isär om huruvida mannen då redan börjat avlägsna sig eller inte. Likaså finns det olika uppgifter på om hundföraren verkligen gav ett kommando till hunden eller inte.

Den åtalade polismannen misstänks för tjänstefel. Han säger i förhör att han förnekar brott och att de åtgärder han vidtagit varit nödvändiga.

Den bitne mannen fick uppsöka vårdcentral och ordinerades antibiotika och stelkrampsvaccination.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer