Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Daniel Hermansson som är receptionschef på polisen på Höglandet om den kritik som polisen får från de som beställer pass. Foto: Henrik Montgomery/TT. Irma Hellman/SVT

13 veckors väntan på ditt beställda pass

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har leveranstiderna av beställda pass ökat rejält. Totalt är det 50 000 svenskar som väntar på sina pass just nu och siffran ökar hela tiden.

Under våren var det långa köer för att få en passtid. Nu är det tiderna för att få ut det beställda passet som drar iväg.

För den som beställar ett nytt pass idag är den preliminära leveranstiden just nu 13 veckor. Men för den som beställde ett pass i början av sommaren gällde en betydligt kortare leveranstid. Problemet ligger hos den finska leverantören av passböcker, berättar Per Engström som är polismyndighetens nationella kommenderingschef.

– Produktionskapaciteten räcker inte till. De har redan bemannat på extratid och helger. De kan inte få in mer personal, säger han.

Fortfarande lång väntan på passtid

Leveranstiderna är detsamma i hela landet och går för tillfället inte att göra något åt. Däremot skiljer det sig mellan polisregionerna hur länge man behöver vänta på en passtid. Längst väntetid har polisen i Bergslagen och Polisregion Öst som Jönköpings län tillhör. Väntetiden för att få en passtid är 9-10 veckor medan det i de flesta andra regioner nu är max 14 dagar.

– Det här är väldigt jobbigt för alla att vi ens har den här situationen som vi har. Så ska det absolut inte vara. Vi försöker verkligen göra så gott vi kan för att fånga upp efterfrågan från medborgarna, säger Daniel Hermansson som är receptionschef på polisen på Höglandet i Jönköpings län.

Nationellt id-kort ett alternativ

Samtidigt har polisen gått ut och tipsat om att den som ska resa inom EU kan välja att ansöka om nationellt ID-kort istället för pass. Där är leveranstiden just nu runt en vecka.

I klippet berättar Daniel Hermansson om den kritik som polisen får från de som beställer pass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.