– Det är jättesvårt att hålla distans för man är så van att vara nära varandra, säger eleven Evelina Ljungberg. I klippet ovan hör du också rektorn Tomas Erazim om hur eleverna påverkats av pandemin. Foto: SVT/Linda Mathillas

Svårt att hålla avstånd i skolan – nu införs distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skolor går över till distansundervisning då det är svårt för eleverna att hålla avstånd i skolans lokaler. I torsdags började Eksjö gymnasium med växelvis distansundervisning för elever i årskurs ett och två. 

En tredjedel av gymnasieeleverna i Eksjö är inte på plats i skolan varje vecka. Syftet är att öka möjligheterna att hålla avstånd i skolans lokaler, men även avlasta till exempel måltidsverksamhet och kollektivtrafik, enligt skolledningen.

– Vi har ingen bekräftad smittspridning här på skolan utan det här gör vi för att minska trängseln, säger Tomas Erazim, rektor på Eksjö gymnasium.

– Det är jättesvårt att hålla distans för man är så van att vara nära varandra, säger Evelina Ljungberg som går i ettan på vård- och omsorgsprogrammet.

Ingen bekräftad smitta

Växelvis distansundervisning gäller till och med den 22 januari nästa år men kan komma att förlängas om så krävs.

Endast elever i årskurs tre ska gå i skolan som vanligt. Enligt Tomas Erazim var de treorna som i våras upplevde störst oro över att behöva jobba på distans.

I klippet ovan berättar rektorn bland annat om hur eleverna  påverkades av distansundervisningen i våras.

Flera gymnasieskolor i Jönköpings län har infört någon form att distansundervisning igen efter att coronasmittan ökat i samhället.

Tidigare i veckan gick flera program vid Holavedsgymnasiet i Tranås och Brinellgymnasiet i Nässjö över till distansundervisning för att minska trängseln.

I Sävsjö kommer gymnasieskolan Aleholm delvis börja med distansundervisning från och med den 1 december. På Njudungsgymnasiet i Vetlanda har årskurs två och tre börjat med växelvis fjärrundervisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.