Axel Röman, brandingenjör vid räddningstjänsten i Jönköping. Foto: SVT

Räddningstjänsten uppmanar badgäster: Parkera bilen så vi kommer fram

Uppdaterad
Publicerad

Vid populära badplatser ställs ofta bilar utmed vägkanten varma sommardagar. Ibland är det så trångt att räddningsfordon inte skulle komma fram vid ett nödläge.

– Framförallt bör man ställa på markerade parkeringsplatser. Måste man ställa utmed en väg bör man tänka på att det måste vara minst tre meter brett så att våra stora lastbilar kan ta sig förbi, säger Axel Röman, brandingenjör vid räddningstjänsten i Jönköping.

Felparkerade bilar kan bötfällas

Enligt honom har det i Jönköpingsområdet varit störst bekymmer vid badplatserna vid Domsand, strax söder om Habo och vid Västersjön, som ligger nära flygplatsen i Axamo. Men enligt honom har ingen utryckning hindrats eller försenats i kommunen de senaste åren som en följd av parkeringskaos vid någon badplats. Och just det scenariot är något som räddningstjänsten vill undvika.

– När det är varma dagar åker vår räddningsledare ut och kontrollerar hur det ser ut. Vi kan ju inte ingripa, men kan slå larm till ansvariga om hur situationen är, säger Axel Röman.

Står bilar uppenbart felparkerade kan polisen bötfälla dessa fordon.

– Här vid Västersjön är det så vitt jag vet inte förbjudet att parkera utmed vägen, säger Gunnar Andersson, som är en frekvent besökare vid badet.

Gunnar Andersson är en återkommande badgäst vid Västersjön. Foto: SVT

Hur brukar du parkera?

– Vi brukar vara här tidigt och då är det oftast inga problem.

Borde kommunen fixa fler parkeringsplatser här uppe?

– Jag vet inte vad man skulle göra det någonstans – i skogen då? , säger Gunnar Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.