Foto: TT/Andreas Söderlund

Rättegången mot tonåringar misstänkta för mordet på Gica avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på sluten ungdomsvård för den 16-årige pojke som stått inför rätta misstänkt för mordet i Huskvarna.

Efter sex dagars rättegång avslutades på torsdagen rättegången mot de båda pojkar, 16 och 14 år, som misstänks för mord på 48- årige Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu i Huskvarna i början av augusti.

– De har båda berättat bra under rättegången och i stort sett i enlighet med förundersökningen om vad som har hänt den här kvällen, säger åklagare Linda Schön som tycker att rättegången har varit lugn, saklig och respektfull.

Rättegången i Jönköpings tingsrätt har hållits bakom lyckta dörrar. De båda pojkarna har fått ge sin egen version av vad som hände kvällen den 7 augusti då Gica misshandlades till döds i Smedbyparken i Huskvarna. Även ett stort antal vittnen har förhörts.

Tre års sluten ungdomsvård

Då kammaråklagare Linda Schön under torsdagseftermiddagen höll slutpläderingar yrkade hon på sluten ungdomsvård i tre år för den 16-årige pojken.

Om de bedöms skyldiga är det dock bara 16-åringen som kan dömas till något straff. För 14-åringen handlar det om en så kallad bevistalan. Om han anses vara skyldig kommer han att omhändertas av sociala myndigheter.

Båda nekar till mord

De båda misstänkta pojkarna har nekat till mord.

– Det finns inga svar på varför det gått som det gått, ett pojkstreck som gått helt överstyr, sa 14-åringens advokat Martin Cullberg under rättegångens första dag.

– Han har stor ånger och mår jättedåligt över det här. Skulle han ha kunnat backa bandet så hade han gjort det.

Dom faller den 28 december. Då kommer även rätten att meddela sitt ställningstagande efter bevistalan mot 14-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet