Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företag som inte hittar rätt kompetens i Sverige flyttar ofta utomlands. Men några sådana planer har inte ESBE. Hör i klippet om företagets strategier för att hitta passande personal. Foto: SVT

Refteleföretaget växer kraftigt – har tio lediga tjänster

Uppdaterad
Publicerad

ESBE group i Reftele har gått från en omsättning på 340 till 800 miljoner kronor sedan 2015. Tillväxten har lett till att bolaget behöver anställa fler, men det är svårt att hitta personal med rätt kompetenser.

– Just nu har vi tio tjänster som vi skulle vilja tillsätta, säger koncernchefen Peter Cerny.

ESBE tillverkar ventiler som används i bland annat i duschar, värmepumpar och solcellsanläggningar och har de senaste åren haft en kraftig tillväxt. Sedan sommaren har bolaget anställt 25 personer och har nu totalt 240 anställda. Av dem jobbar drygt 180 vid huvudkontoret och fabriken i Reftele.

Ungefär 90 procent av det ESBE tillverkar går på export, framförallt till i Europa. Bolaget skriker nu efter ytterligare en rad olika kompetenser att anställa. Det är bland annat montörer, produktionstekniker och inköpare, men det är svårt att hitta personal att anställa.

Det pratas om att vi är på väg in i en lågkonjunktur – kan det komma att dämpa behovet av ny personal hos er?

– Det är inget vi ser hos oss, vi ser en fortsatt stark tillväxt, säger Peter Cerny.

I klippet hör du vad svårigheterna att hittar rätt kompetenser får för konsekvenser för ESBE – och försök till lösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.