Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Robert har varit i det svinpestdrabbade området: ”Det är en aggressiv sjukdom”

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket i Jönköping har hamnat mitt i hetluften i arbetet med den fruktade svinpesten. Robert ter Horst på Jordbruksverket har nyss kommit hem från det drabbade området i Fagersta. Enligt honom går arbetet med att utrota smittan bra.

Jordbruksverket i Jönköping skickade i fredags upp personal, däribland Robert ter Horst som blev insatschef för myndigheten. Han själv kom hem i tisdags men räknar med att fyra till fem personer kommer att var kvar i flera veckor för att hjälpa till med att utrota smittan.

– Arbetet går över förväntan. Nu gäller det att samla in de döda vildsvinen och ta dem till provtagningsanläggningen för förbränning, säger han.

Goda förutsättningar

Flera länder har tidigare lyckats utrota smittan, bland andra Belgien. Däremot har andra länder som följt Belgiens råd misslyckats.

– Vi har goda förutsättningar i Sverige för att utrota smittan eftersom vi har stängsel längs med flera av våra vägar. Men det gäller också att allmänheten inte går ut i skogen i det drabbade området, säger Robert ter Horst.

Plågsam sjukdom

Sjukdomen aggressiv och de djur som drabbas av den afrikanska svinpesten får hög feber och dör ganska snabbt.

– Det är en plågsam sjukdom eftersom djuren får extremt hög feber. Detta leder även till att det kan vara svårt för jägarna att hitta djuren eftersom de vill lägga sig i vatten eller i skugga, säger han.

I klippet berättar han om vi ska vara oroliga att smittan kommer hit till länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.