Trots en del alkohol brukar Värnamodagarna vara en lugn tillställning. Foto: TT

Så arbetar polisen med säkerheten under Värnamodagarna

Uppdaterad
Publicerad

Värnamodagarna anses vara ett lugnt arrangemang men polisen ser nu ändå över säkerheten genom att spärra av fler vägar in till festivalområdet.

Värnamodagarna inleds på tisdag och i år firar festligheterna även tioårsjubileum. Programmet bjuder bland annat på lådbilsrally, matkulturellt torg, löpartävling i högklackat, modevisning och hemvändarlunch.

Generellt brukar det vara lugnt på stan och trots att det dricks en del alkohol har det ändå varit få personer som omhändertagits på grund av fylleri.

— Det är ett lugnt arrangemang, med blandade åldrar. Folk kommer för att ha trevligt, säger Lina Tryggvesson, som är polisens insatschef under Värnamodagarna.

Arkivbild från Värnamodagarna. Foto: SVT

Viadukten avstängd

För första gången stängs viadukten av för biltrafik och endast stadsbussar kommer att få köra där. Det var polisen som rekommenderade kommunen detta för att öka säkerheten.

— Vi stänger viadukten av säkerhetsskäl, för att minska trafiken in mot området i centrum där arrangemanget äger rum. Men det finns inget förhöjt hot, utan är endast för säkerhets skull, säger Lina Tryggvesson.

Övriga gator som stängs av är Köpmansgatan, Åbron, Pilgatan, Lasarettsgatan och Pumparegatan.

Vad gör ni mer för att hålla området säkert?

— Vi kommer att ha extra personal på plats och vi har också ett tätt och gott samarbete med arrangören, räddningstjänsten och socialen. Det är också många ideella som arbetar under arrangemanget. Det är ju inte bara polisen som ska se till att det är tryggt för besökare utan ett samarbete, säger Lina Tryggvesson.

Förebyggande arbete

Olyckor förebyggs bland annat genom att till exempel ha kontroll på brand- och rasrisker och att inte tillåta för många personer i tälten.

— För att vara så mycket folk på liten yta så har det varit lugnt. Detta på grund av att vi jobbar förebyggande. Jag ser fram emot Värnamodagarna och hoppas att folk ska ha det riktigt trevligt, säger Lina Tryggvesson.

Tafsa inte-armbanden som delades ut förra året som skulle motverka sexuella ofredanden kommer inte återkomma i år.

— Nej, det var en nationell kampanj som gällde då och som inte är aktuell nu, säger Lina Tryggvesson.

Avstängningar på Värnamodagarna

Köpmansgatan:

Sön 20 aug kl 08.00 – tis 29 aug kl 16.00

Åbron och nedre delen av Pilgatan:

Sön 20 aug kl 08.00 – tis 29 aug kl 08.00

Lasarettsgatan:

Mån 21 aug kl 07.00 – tis 29 augi kl 08.00

Viadukten:

Tis 22 aug – sön 27 aug

(undantag för ny stadsbusstrafik)

Pumparegatan:

Tor 24 aug och fre 25 aug,

mellan kl 13.00-19.00

Källa: Värnamo kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.