En polis delar ut armband på Bråvallafestivalen tidigare i sommar. Foto: TT

Tafsa inte-armband väcker debatt

Uppdaterad
Publicerad

1000 armband ska delas ut av polisen på Värnamodagarna. Armbandets budskap: ”Tafsa inte”. Men Peter Lundgren (SD) avfärdar armbanden som skrattretande och verkningslösa.

På tisdag går startskottet för Värnamodagarna. I år kommer polisen att vara där och dela ut tafsa inte-armband. Det är en del av polisens kampanj #tafsainte soim har synts på många håll i Sverige i sommar, som en följd av sexuella ofredanden på festivaler.

Nu har turen alltså kommit till Värnamodagarna. Men en som dömer ut armbanden är Peter Lundgren, EU-parlamentariker för SD, skriver Värnamo Nyheter.

– Håkan Boberg gör bort polisen i Värnamo om han står och delar ut armband mot tafsande. Hela världen skrattar åt de här armbanden. Politiker kan dela ut armband, men det är inget polisen ska syssla med, anser Peter Lundgren.

– De här armbanden är totalt verkningslösa, de har ingen som helst effekt utan de sätter bara fokus på Dan Eliassons inkompetens.

Skäms inte

Men Håkan Boberg tillbakavisar Peter Lundgrens kritik.

”Jag skäms inte för att vara med och väcka debatt om ett så viktigt ämne. Om ett armband kan hjälpa till är det bra. För mig är det viktigt att armbandet sätter fokus på problemet och inte på vilket sätt det tagits fram eller av vem”, skriver han i en debattartikel i Värnamo Nyheter.

I samma artikel skriver han att han inte tror att armbandet stulle vara tillräckligt för att hindra vissa människor från att begå övergrepp, och att armbanden bara är en liten del av polisens arbete under Värnamodagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.