Jonatan Fredriksson är projektledare på studentkåren i Jönköping. Foto: SVT

Insparken på högskolan i Jönköping ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Den traditionsenliga insparken som inleder höstterminen på högskolan i Jönköpings ställs in. Det meddelade studentkåren på torsdagen.

– Jättetråkigt, det är årets höjdpunkt, säger Jonatan Fredriksson som är projektledare.

Tusentals studenter, fest, dunkande musik och diverse olika aktiviteter. Så brukar höstens kick-off på högskolan se ut. Men i skuggan av coronapandemin blir det inte så i år.

– Vi är hemskt ledsna att behöva ge detta besked, särskilt med hänsyn till att vi har sett fram emot att välkomna alla, nya som gamla studenter, till campus i augusti, säger Jonatan Fredriksson.

I klippet hör du honom berätta vad insparksveckan betydde när han var nyinflyttad i Jönköping och började på högskolan.

Kanske aktiviteter senare under terminen

Jönköping University har, precis som trenden varit i övriga landet, haft ett stort söktryck till höstens program och kurser. I Jönköping handlar det totalt sett om 13 procent fler förstahandssökande jämfört med 2019. Till hösten har 3 700 nya studenter antagits till ett program i det första urvalet, vilket är cirka 700 fler än förra året. Men det blir alltså en torftigare start för dem än vad som brukar vara fallet.

– Vi är många som lagt ner ett stort jobb på att förebereda det här, så det känns inget bra att det inte blir av. Vi får se om restriktionerna ändras under hösten, om vi kan ha några aktiviteter då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.