Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Johannes Tolf berätta hur det är att arbeta som fotograf i krigets Ukraina och vilka som är hans starkaste minnen. Foto: SVT

Så har det varit för Jönköpingsfotografen att arbeta i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Plötsligt möts vi av en makaber syn; framför oss ligger ett 30-tal kroppar i liksäckar, vissa kroppsdelar sticker ut och någon säck är helt öppen. En äldre kvinna med blommig tröja och en rutig sjal  ligger i fosterställning med ett kulhål i ryggen.

Johannes Tolf

reporter

Jag och min kollega Gilda Hamidi-Nia är i Butja som i inledningen av kriget utsattes för brutala scener, i det som av ryska soldater beskrivits som “zachistka”, utrensningen.

Det är april och aldrig tidigare har jag sett så många döda. En svårt sargad yngre man ligger där med öppen mun. Ögonen har skrumpnat ihop, men man ser fortfarande de livlösa pupillerna. Han bär en svart tight mössa från en de större internationella sportmärkena, en logotyp som för min del numera är förknippad med död.

Kameran som sköld mot verkligheten

En obehaglig liklukt tränger sig in i näsborrarna. Jag står där med min kamera i handen. Försöker tränga undan känslorna, använder kameran som en slags sköld. Det finns ingen plats för privatpersonen Johannes, tänker jag. Går in i yrkesrollen till hundra procent. Hoppas klara av att distansera mig. Låter kameran vara mitt filter från de obehagliga scenerna. Känslor får vänta, nu måste jag lägga allt kraft på att filma hur rent ut sagt jävligt kriget är.

Bårhusen är överfulla och kroppar ligger utomhus i väntan på att tas om hand och begravas. Bilden är tagen i Butja i april. Foto: Johannes Tolf/SVT

De ukrainare som befinner sig på platsen vill visa ohyggligheterna.  

– Det här kommer vi aldrig förlåta ryssarna för, säger Vlad som dagligen stoppar lemlästade kroppar i likpåsarna.

Han drar upp dragkedjan till en säck. Där ligger resterna av en man, men halva kroppen saknas. Jag låter kameran rulla, pausar aldrig. Inser att vi inte kommer att kunna sända mycket av det. Det är för hemska scener!

Upplevelserna i Butja är nog bland de starkaste under mitt yrkesliv.

Ett par reportageresor

Jag arbetar normalt som reporter på SVT Jönköping men har vid ett par tillfällen varit utlånad till utrikesredaktionen för jobb i Ukraina. Senast i november tillsammans med Bengt Norborg, i samband med att Cherson befriats. Inte lika mycket död som i Butja, men kriget var närvarande i form av bland annat rysk artilleribeskjutning som dundrade. Ett av krigets många skepnader.

Johannes Tolf och Bengt Norborg rapporter i direktsändning i morgonstudion från Odessa i slutet av november. Dagen innan har det varit ett omfattande robotanfall mot flera Ukrainska städer. Foto: SVT/Johannes Tolf

I klippet ovan hör du mig berätta om mina starkaste minnen och du får en bakom-kulisserna inblick i jobbet som fotograf i Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet