Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Krisavtalet var nödvändigt för att inte utsätta cancerpatienter i länet för risker, säger Mats Persborn, verksamhetschef kirurgkliniken Jönköpings län.

Så viktigt är krislägesavtalet för cancerpatienterna i Jönköpings län

Publicerad

Om inte krisavtalet hade aktiverats så skulle det kunnat uppstå medicinskt farliga situationer för bland annat cancerpatienter inom kort. Det säger Mats Persborn, verksamhetschef kirurgkliniken i länet.

Just nu står 4 400 patienter i kö för operation på länets tre sjukhus. Det är dubbelt så många som i normala fall vid den här tidpunkten på året. När operationskön var som längst i somras stod 4800 patienter i kö.

Under hela coronapandemin har akuta operationer och operationer som inte kan vänta varit högst prioriterade. De sistnämnda handlar framförallt om canceroperationer, men också vissa typer av kärlingrepp.

Ökad operationskapacitet

De mest prioriterade operationerna har hela tiden kunnat genomföras, men vid årsskiftet ökade väntetiderna för canceroperationer i vissa fall till över fyra veckor som är den maxgräns som är beslutat ska gälla för den typen av operationer.

– Men krislägesavtalet gör att vi nu är tillbaka i nästan full operationskapacitet vilket gör att jag inte längre är orolig, säger Mats Persborn, verksamhetschef kirurgkliniken.

I klippet berättar verksamhetschefen på kirurgkliniken Mats Persborn hur nära det var att medicinskt farliga situationer hade uppstått för cancerpatienter.

Börja beta av operationer

Att canceroperationerna ska ske inom fyra veckor innebär att de inte räknas som planerade operationer. När det gäller de planerade operationerna har krislägesavtalet inneburit att sjukvården kan börja beta av den operationskön.

– Även om patienter inte riskerar att dö av sin åkomma så kan det vara mycket besvärligt för dem att operationer skjuts upp. Det känns bra att kunna beta av operationer nu men de lägst prioriterade kommer att få vänta ganska lång tid, trots att vårdgarantin säger 90 dagar, säger Mats Persborn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet