Johanna Hillegran och Martina Abrahamsson, sjuksköterskor på akutvårdsavdelningen i Jönköping, berättar varför åsikterna går isär om krislägesavtalet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Sjuksköterskor: ”Väldigt delade meningar om krislägesavtalet”

Publicerad

Några dagar efter beskedet att personalen inom covidvården i regionen kan komma att omfattas av krislägesavtalet med mer arbete och högre lön går meningarna isär bland vårdpersonalen.

– En del tycker det är bra att vi äntligen får betalt för vårt slit medan andra tycker det blir för mycket arbete, säger Martina Abrahamsson, sjuksköterska på akutvårdsavdelningen på länssjukhuset Ryhov.

Krislägesavtalet innebär att ordinarie arbetstidsmått höjs till 48 timmar per vecka, oavsett om man normalt jobbar heltid eller deltid. I gengäld får personalen en krisersättning på 120 procent av lönen, utöver ordinarie lön. Det är ännu inte klart exakt vilka avdelningar och individer som kommer att jobba under krislägesavtalet i regionen.

Corona Jönköping

Kräver högre lön

Samtidigt har tio fackliga företrädare för vårdpersonalen på länssjukhuset Ryhov skrivit ett upprop till politikerna om att de kräver högre lön.

– Det är väldigt viktigt med en bättre löneutveckling för att behålla all kompetens. Det finns mycket erfarenhet som vi måste ha kvar, säger Johanna Hillegran, sjuksköterska akutvårdsavdelningen.

Men regionen har skjutit till 50 miljoner förra året och 50 miljoner i år för att höja lönerna – räcker inte det?

– Vi vet inget om hur de pengarna ska fördelas. Nu har vi krisavtalet men när pandemin är över måste våra insatser värderas högre, säger Martina Abrahamsson.

I klippet ovan hör du hur två sjuksköterskor på akutvårdsavdelningen beskriver läget i vården just nu och vad de tycker om krislägesavtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet