Therese Andersson (till vänster) och Maria Karlsson har arbetat i flera år på Höglandssjukhuset, men har valt att byta till kommunen som arbetsgivare. Foto: SVT/Johannes Tolf

Sjuksköterskorna som valde bort regionen som arbetsgivare

Uppdaterad
Publicerad

Maria Karlsson och Therese Andersson har arbetat som sjuksköterskor på Höglandssjukhuset i Eksjö, men efter flera år valde de båda att byta till den kommunala hemsjukvården.

– Jag funderar inte på att byta tillbaka, säger Therese Andersson.

Kommuner i Jönköpings län lockar över sjuksköterskor från regionen genom att erbjuda högre löner. Det menar Vårdförbundet är en förklaring till sjuksköterskebristen som tvingat regionen att stänga ner vårdplatser.

”Trivs väldigt bra här”

Maria Karlsson jobbade i nio år på akutmottagningen på sjukhuset i Eksjö innan hon valde att bytte arbete i början av 2017. Kollegan Therese Andersson gjorde samma sak i år.

– För min del så trivs jag väldigt bra här, säger Therese Andersson.

De som av hälsoskäl inte kan ta sig till sjukvården kan ha rätt till hälso- och sjukvård i hemmet, så kallad hemsjukvård, som sköts av kommunen.

”Ska vara rädd om sin personal”

Vad tycker du att regionen ska göra för att bromsa det här, så att inte fler väljer att byta arbetsgivare?

– Man ska vara rädd om sin personal, man ska se till att det är en bra och trygg arbetsmiljö. Och man ska höja lönerna, säger Maria Karlsson.

Men för henne och Therese Andersson är det inte enbart lönen som bidragit till att de valt bort regionen som arbetsgivare. I klippet berättar de vad huvudorsaken till arbetsbytet är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.