Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart kommer vårdcentralerna även i Region Jönköping kunna vaccinera mot TBE igen. Foto: Pernilla Bursell/SVT

Snart kan du vaccinera dig mot TBE igen i Jönköpings län

Publicerad

Många har fått avstå vaccin mot TBE i år då det varit slut på samtliga av regionens vårdcentraler i Jönköpings län. Nu hoppas regionen på en vändning och att de som inte fick chansen också ska få vaccinera sig.

I slutet på juli beräknas de nya doserna av vaccinet mot TBE komma in och kommer i så fall finnas tillgängligt för de som vill vaccinera sig veckan därpå.

Skälet till att vaccinet i år har tagit slut på vårdcentralerna runt om i länet beror på högre tryck. Ett flertal allvarligare fall av TBE har uppmärksammats i både media och av Folkhälsomyndigheten, vilket bidragit till att fler vill skydda sig.

Hur allvarligt är det att inte vara vaccinerad mot TBE?

– Det är egentligen inget större problem om man skjuter på sin dos. Men det är en period där man kanske har lite sämre skydd, säger David Edenvik som är biträdande smittskyddsläkare på Region Jönköpings län.

Smittskyddsläkaren berättar också att det finns förhållandevis få riskområden i länet och att många kanske oroar sig lite i onödan. Detta eftersom de riskområden som finns sällan är där många vistas dagligen.

– Bor man till exempel i Jönköping eller i södra delar av regionen, är ute i skogen och plockar svamp ibland så är det inte jätteviktigt att vara vaccinerad, säger David Edenvik och fortsätter:

– Vaccinet är viktigast för dem som rör sig mycket i skogen, i områden där vi har smitta.

Hör när smittskyddsläkaren berättar mer om detta i klippet

Inte helt slut

Trots att regionen fått neka vaccinering under sommaren så har en del privata vaccinationsmottagningar fortfarande kunnat erbjuda vaccination.

– Det är ju lite begränsad kapacitet på vårdcentralerna under sommaren, men vi har ju hjälp av andra vaccinatörer. Så det finns nog goda chanser att få sin spruta, säger David Edenvik.

Det här är TBE

TBE är en virussjukdom som kan orsaka hjärnhinneinflammation. Den sprids främst via fästingar och därför är det viktigt att vaccinera sig om man vistas mycket utomhus.

Fästingsäsongen pågår från mars till november men de flesta får TBE under sommaren. 

Symptomen kommer oftast inom en vecka efter smittotillfället men det kan ta upp till en månad innan de visar sig.

Det är vanligt att få huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber.

Källa:1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.