Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Karolina Dalemo, verksamhetschef vårdcentralen Lokstallarna, och Peter Sujanszky som nu hoppas få covid-vaccinet. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Satsning för att vaccinera socialt utsatta i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen Lokstallarna som drivs av Bräcke diakoni planerar att börja vaccinera hemlösa och andra utsatta mot covid-19. Det kommer att ske i samband med matutdelningen på hjälporganisationen Hela människan i Jönköping.

Hela människan har tidigare kritiserat bland annat Jönköpings kommun och efterfrågat ett koncept med popup-vaccinationer. Nu blir det ändå chans till vaccinering på härbärget i vårdcentralen Lokstallarnas regi.

Vårdcentralens uppdrag kring vaccinationerna inkluderar även socialt utsatta.

– Vi funderade på hur vi skulle gå tillväga för att på bästa sätt nå den gruppen. Eftersom Hela människan bland annat ligger geografiskt nära var det naturligt att samarbeta med dem, säger Karolina Dalemo verksamhetschef på Lokstallarna.

Start vecka 26

Hela människan har matutdelning vid lunchtid tre gånger i veckan. Från vecka 26 planerar personal från vårdcentralen att vara där då och erbjuda vaccin till den som vill.

Hur kommer det att fungera med andra dosen?

– Det är inte självklart att man når samma personer för dos två efter tänkta sju veckor. Men vi planerar för det och talar om att det är det som gäller. Sedan får vi tänka att en dos är bättre än ingen dos, säger Karolina Dalemo.

Peter Sujanszky som SVT träffar i Rådhusparken i Jönköping säger att han kan tänka sig att vaccinera sig på härbärget.

– Ja, det är många som inte vet hur man gör, vart man vänder sig, säger han.

I klippet ovan hör du honom berätta mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet