Arkivbild. Foto: TT

Stor trafikfara att skjutsa barnen till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Snart börjar skolorna igen och många föräldrar skjutsar sina barn till skolan. Men med mer trafik och för höga hastigheter utanför skolorna, ökar också risken för trafikolyckor.

Försäkringsbolaget If har gjort en undersökning bland landets skolor, där även grundskolerektorer från Jönköpings län har deltagit. Flera av rektorerna som är tillfrågade känner oro över att trafiken ökar.

Ska göras med hänsyn

Av de 38 rektorer i länet som svarat på frågorna anser 50 procent att trafiken är ett problem vid deras skola. En del märker också att trafiken ökar.

– Vissa föräldrar kommer alltid ha ett behov av att skjutsa sina barn med bil, men det måste göras insiktsfullt och med hänsyn. Ett gemensamt ansvarstagande är en förutsättning för att vända trenden och förbättra trafiksituationen runt Sveriges skolor. Där kan och måste både kommuner, skolpersonal, elever och föräldrar bidra, säger Caroline Starck informationschef på If.

Behövs fler farthinder

På frågan om någon trafikincident inträffat under den tiden som rektorerna i länet har arbetat svarar 23,7 procent av dem att det har gjort det. Bara hälften av landets skolor har trafikskyltar med en uppmaning att sänka farten.

– Fler skolor behöver utrustas med farthinder och hastighetsdisplayer. En annan åtgärd är att bygga fler entréer och tillfartsvägar så att trafikströmmarna inte koncentreras till en och samma plats. Och såklart ska man undvika att ta bilen om man kan, säger Caroline Starck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.