Foto: Jonas Tubbin/SVT

Storån stiger i Forsheda – flera hundra meter skyddsvall byggs

Uppdaterad
Publicerad

Storån genom Forsheda fortsätter att stiga. Flera broar har stängts av och nu bygger kommunen flera hundra meter vallar för att skydda industrier utmed det översvämmade vattendraget.

– Läget i Lagan genom Värnamo är lugnare. Nu lägger vi fokus i Forsheda, säger Johan Virdung, driftchef för ledningsnätet vid Värnamo kommun.

Enligt prognosen kommer Storån att fortsätta stiga med några centimeter om dagen i ytterligare 4-5 dagar för att sedan långsamt sjunka undan. För att skydda industrifastigheter utmed vattendraget kommer Värnamo kommun med start under söndagseftermiddagen att börja bygga skyddsvallar.

Översvämning i Jönköpings län

– Vi kommer att valla in några hundra meter där, säger Johan Virdung.

Det handlar både om tillfälliga invallningar och mer permanenta.

Respektera avspärrningarna

Tre broar har också stängts av i Forsheda under söndagen. Det är bilbron vid Kvarnagård och två gång- och cykelvägar i samhället. Kommunen uppmanar allmänheten att respektera avspärrningarna både i Värnamo och Forsheda.

– Vi har ju spärrat av för att det inte ska ske några olyckor. Dels handlar det ju om att det kan vara djupt vatten på vissa ställen och dels om att det på andra ställen finns risk för ras, säger Johan Virdung.

Trafikverket har även förstärkt med vallar vid väg 27 strax utanför Forsheda för att undvika att vägen hamnar under vatten.

Stabilt läge i Lagan

I Värnamo har läget däremot stabiliserats de senaste dagarna. Vattennivån i Lagan är nu två decimeter lägre än vid den högsta nivån som uppmättes i torsdags.

– Här är läget under kontroll, men vi fortsätter att ha bevakning och pumpar ut vatten från dagledningsnäten, säger Johan Virdung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämning i Jönköpings län

Mer i ämnet