Foto: svt/tt

Trafikverket säger nej till varierad hastighet på E4 genom Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län vill att hastigheten på E4 genom Jönköping ska variera beroende på trafik. Men detta säger Trafikverket nej till eftersom de saknar pengar till detta.

Trafikverket håller just nu på att se över hastighetsbegränsningarna på E4 i södra Sverige. Enligt förslaget vill de ändra hastigheten på E4 från 110 km/h till 120 km/h mellan Markaryd och Torsvik söder om Jönköping. Mellan trafikplats Råslätt och trafikplats Huskvarna södra vill Trafikverket däremot sänka hastigheten från 90 till 80 kilometer i timmen.

Flexiblahastigheter

Region Jönköpings län är i grunden positiv till hastighetssänkningen. Men samtidigt anser de att det finns tider på dygnet då det är mindre trafik då hastigheten mycket väl kan vara 90 km/h. Det finns också stunder på dagen då rusningstrafiken är intensiv och då borde hastigheten vara ännu lägre än 80 km/h. De har därför föreslagit en flexibel hastighetsbegränsning.

Saknar finansiering

Trafikverket skriver nu att det finns vinster med intelligenta transportsystem (ITS) och att de är öppna för att det kan bli aktuellt i framtiden. Men de säger även att en sådan lösning är kostsam och det i nuläget inte finns någon finansiering för införandet av en sådan lösning. Ett definitivt beslut väntas komma till hösten.

I klippet berättar Marcus Eskdahl (S), ordförande för nämnden för trafik-, infrastruktur- och miljöfrågor varför han vill se varierad hastighet genom Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.