Gnosjö kommun har beviljats bidrag för höjningen av Brogatan i Hillerstorp. Foto: TT/Lise Åserud

Tre kommuner i Jönköpings län har sökt översvämningsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Gnosjö, Eksjö och Jönköpings kommuner har ansökt om statligt bidrag för åtgärder mot översvämningar. Det handlar bland annat om skyddsvallar och höjning av en väg.

Strax före jul beviljades Gnosjö kommun ett bidrag på 450 000 kronor för en höjning av Brogatan i Hillerstorp.

Eksjö kommun har sökt bidrag på 570 000 kronor för invallning av gång- och cykelvägen vid Ingatorpsjön. Ansökan skickades in 2021 och besked väntas senare i år.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Jönköpings kommun har sökt bidrag på nästan 2 800 000 kronor för den redan byggda muren i Knektaparken. Muren fungerar som en skyddsbarriär och kan stå emot vatten om nivån i Rocksjön stiger, vilket riskerar att svämma över Liljeholmen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har ännu inte beslutat om kommunen ska beviljas bidraget för bygget.

Svalt intresse för bidraget

Intresset för att söka bidrag för skydd mot naturolyckor har emellertid varit svalt visar SVT:s sammanställning. Trots återkommande larm om att mer skydd mot naturolyckor behövs så användes inte ens hälften av de medel som regeringen avsatte för detta under förra året.

– Såklart hade det varit bättre om vi fått ut ännu mer, säger Ida Axelsson Wall, samordnare för statsbidrag på MSB.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Översvämning i stugområde i Gisshult utanför Nässjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Mer i ämnet