Tre politiker i södra Vätterbygden skyldiga till rattfylleri. Foto: SVT

Tre politiker i södra Vätterbygden skyldiga till rattfylleri

Uppdaterad
Publicerad

SVT Jönköping fortsätter granskningen av vilka politiska kandidater i södra Vätterbygden som har begått brott. Granskningen visar att flera kandidater har åkt fast för rattfylleri under de senaste åren. En av dem hoppar nu av.

SVT Jönköping har kontrollerat de tio främsta kandidaterna på samtliga partiers valsedlar i Jönköping, Habo och Mullsjö. Av dessa har totalt tre dömts eller fått strafföreläggande för rattfylleri under de senaste fem åren.

En Sverigedemokrat dömdes, så sent som i våras, till dagsböter för rattfylleri. Alkolholkoncentrationen mättes till 0,74 promille. Det här var okänt för SD:s ledning. Men efter att ha tagit del av SVT:s uppgifter kom SD:s styrelse i den aktuella kommunen i helgen överens med personen om att hen nu stryks från kommunvalsedeln och lämnar sina uppdrag.

– Det är ju inte bra. Det är ju ingen som ska åka fast för det här, det är ju därför vi har de här reglerna, säger Björn Forsell länsordförande för SD.

– Man ska inte köra bil när man är onykter. Så är det bara!

Kontrolleras av SD

Just Sverigedemokraterna har ett system där alla som kandiderar på partiets valsedlar måste lämna in ett utdrag ur polisens belastningsregister till partiledningen på riksnivå som sedan beslutar om de får kandidera. Det skedde vid årsskiftet – och därför syntes inte personen som dömdes i våras.

– Vi har ju tio år som vi ska granskas, så man ska skicka efter polisrapporten, som du inte får öppna, utan det avgörs av riks sedan, säger Björn Forsell (SD).

Det är alltså SD på riksplanet som beslutar om en kandidat får stå på valsedeln eller inte, bland annat efter att ha kontrollerat utdraget från polisens belastningsregister.

– Sedan har vi ju ingenting att säga till om. Tycker de att personen är okej, så är det okej. Tycker de inte det, så är det nej och vi får aldrig reda på varför.

”Var inte full”

En annan Sverigedemokrat, som redan nu har förtroendeuppdrag i sin kommun, fick 2016 strafföreläggande för rattfylleri, efter att polisen uppmätt 0,22 promille.

– Det är inte så att jag åkte omkring och var full, säger personen till SVT, och hänvisar till att promillehalten var precis över gränsen.

– Riks har ju valt att godkänna och det var bara tydligen 0,22 promille, så att det är ju ett gränsfall. Men det är som sagt upp till riks att avgöra och bestämma det, säger Björn Forsell.

Kommunistiska partiet

Men även Kommunistiska partiet har en rattfylleridömd på sin lista. 2016 dömdes en person på listan för grovt rattfylleri till samhällstjänst. Personen säger till SVT att domen inte påverkar lämpligheten som politiker.

– Jag har tagit tag i mig själv, så det ser jag inte som ett problem. Det var en engångsföreteelse, säger den rattfylleridömde till SVT.

Vi har utan resultat sökt partiledningen i Kommunistiska partiet för en kommentar.

Tidigare berättade vi om Habodemokraterna, där tre av nio namn på kommunvalsedeln, hade dömts eller fått strafföreläggande dom senaste fem åren. Dessa tre har nu dragit tillbaka sina kandidaturer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.