Morgan Malmborg är ordförande i Habodemokraterna. Foto: Skärmdump/SVT

Habodemokraterna har flest dömda toppkandidater

Uppdaterad
Publicerad

Partiet Habodemokraterna sticker ut i SVTs granskning av vilka politiska kandidater i Södra Vätterbygden som har begått brott. Efter granskningen väljer nu flera kandidater att hoppa av.

SVT har gått igenom de tio första kandidaterna på samtliga partiers valsedlar till kommunvalen i Jönköping, Habo och Mullsjö och tittat på om de dömts för brott eller fått strafföreläggande senaste fem åren.

Flera enskilda politiker från olika partier har fått strafföreläggande för fortkörning och andra trafikbrott. Tre politiker har även gjort sig skyldiga till rattfylleri.

Val 2018 – #dinröst

Men ett parti sticker ut, nämligen det lokala partiet Habodemokraterna. När SVT tittar på deras lista över kandidater har tre av nio gjort sig skyldiga till olika brott under senaste fem åren.

Dopingbrott och misshandel

Det handlar bland annat om skadegörelse, ringa dopingbrott, hastighetsöverträdelse och misshandel.

Morgan Malmborg, Habodemokraternas ordförande, uppger att partiet inte begärt att kandidaterna ska visa utdrag ur belastningsregistret.

– Det kanske var ett misstag, men vi har varit väldigt tydliga mot våra kandidater att alla som blir politiker och begår grova brott måste avgå, säger han.

Malmborg tillägger:

– Samtidigt anser vi att alla människor måste få en andra och tredje chans eftersom det finns ingen människa här på jorden som är fri från synd.

Strafföreläggande i år

Men det handlar inte bara om brott som ligger flera år tillbaka i tiden. Två av kandidaterna har mottagit strafföreläggande i år, en för olovlig körning och en annan för grov olovlig körning.

Eftersom kandidaterna inte svarat på dem har ärendena nu gått till åtal. 

– Jag känner inte till alla fallen utan får ta reda på mer, säger Morgan Malmborg när han får höra om ärendena från 2018.

Habodemokraterna återkommer senare och meddelar att två av kandidaterna lämnat listan till följd av granskningen. Även en tredje kandidat väljer nu att hoppa av, men enligt partiet är anledningen att kandidaten inte varit folkbokförd i Habo.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet